Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 6.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Sbírkové skleníky ve Smetanových sadech lákají na Živé pasti

Zprávy z regionu

28.5.2020

Autor: red

Od úterý 26. května jsou pro veřejnost opět přístupné sbírkové skleníky olomoucké Flory ve Smetanových sadech. Těšit se můžete na podívanou plnou citrusových plodů, květů, cizokrajných rostlin i exotických zvířat... A následující týden ožijí jejich prostory také unikátní výstavou masožravých rostlin Živé pasti.

Foto: Jiří Savinec

Přehlídka s výstižným názvem Živé pasti je výjimečná a Olomouc nic takového v obdobném rozsahu dosud nezažila. K vidění zde totiž budou téměř všechny masožravky světa z většiny klimatických pásem - nejen z vlastních expozic, ale rovněž výjimečné rostliny zapůjčené ze sbírek významných botanických zahrad a soukromých sběratelů.

Tzv. karnivorní, tedy masožravé rostliny – nejen exotické, ale i naše původní domácí – budí odnepaměti pozornost pro svůj nezvyklý až bizarní vzhled. Až postupně člověk zjistil, že netypicky tvarované listy i jiné pozoruhodné výrůstky u nich plní úlohu pastí, díky kterým si přilepšují ke standardní výživě v jinak poměrně chudých podmínkách. Mnohé rostou běžným přízemním způsobem života, jiné ve vrstvách mechu v korunách stromů, řada druhů vegetuje pod vodou a některé mají své pasti uložené rafinovaně v zemi. Všechny jsou určené k lapání hmyzu, ale mohou v nich skončit i drobní obratlovci. Většina druhů zaujala v tomto směru víceméně pasivní přístup, ale některé jsou naopak aktivní natolik, že pohotový pohyb jejich pastí vyvolá zasloužený údiv. Mimo jiné i o tom je výstava Živé pasti na Floře v Olomouci.

Součástí výstavy bude také možnost koupit si masožravé rostliny na místě od paní Markéty Aubrechtové. Výstava Živé pasti se bude konat od 4. do 14. června vždy od 9:30 do 18:00 a rostliny si můžete zakoupit každý den po dobu konání výstavy.

Vstupné

- Plné vstupné: 80 Kč
- Zlevněné vstupné (6-15 let, studenti do 26 let, důchodci, ZTP,ZTP/P): 40 Kč
- Děti do 6 let, pedagogický dozor: zdarma
- Rodinné vstupné (2 dospělí, max. 3 děti 6-15 let): 180 Kč