UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!
Vychutnejte si první rybí restauraci v centru Olomouce, ochutnat můžete speciality z mořských i sladkovodních ryb
19.1.2016
Autor: Barbora Sísová
Lososový tatarák, carpaccio z tuňáka, chobotnicový salát, filet ze pstruha, lososa i halibuta – i na tyto speciality můžete narazit v rybí restauraci Club 52, která funguje od května v centru Olomouce. Zatím má otevřeno pouze ve čtvrtek večer a střídají se zde tři různí kuchaři, kteří podle svých zkušeností, nálady a dostupných surovin navrhnou ideální menu pro vaše chuťové buňky. Každý týden tak vzniká nová originální nabídka, která obsahuje nejrůznější speciality z mořských či sladkovodních ryb nebo mořských plodů, a to včetně neméně zajímavých předkrmů.

Restauraci Club 52 najdete na ulici 1. máje v prostorech, kde dřív býval boulder bar 9a. Pro své hosty má zatím otevřeno jen jednou týdně, a to každý čtvrtek od čtyř hodin. "Jedná se o rodinnou restauraci, ve které pracují mí rodiče, my, jejich dcery, kuchař a pomocný personál. Všichni jsme však z úplně jiného oboru, a tak zatím vše děláme pouze jako koníček ve volných chvílích. S myšlenkou otevřít rybí restauraci přišel můj otec, který ryby zkrátka miluje a ví, jak těžké je najít v Olomouci nějaké dobré rybí speciality, my jsme ho v této myšlence rádi podpořili," vysvětluje Paula Kroupová, jak vznikla první rybí restaurace ve městě.
Jelikož rodina Kroupova ráda cestuje, především do Itálie a Francie, rozhodli se trochu středomoří přenést také do centra Olomouce. Už při vstupu do restaurace na vás dýchne příjemná atmosféra francouzské Provence, kterou umocňuje otevřená kuchyně, kde před zraky diváků rozehrává své kulinářské umění nejhlavnější osoba - kuchař. "Koncept restaurace je postaven na specialitách z čerstvých ryb. Tedy alespoň tak, jak je to v našich zeměpisných šířkách možné. Mořské ryby bereme z Makra a Ocean 48 vždy ve čtvrtek dopoledne. A podle toho, co aktuálně seženeme, sestavujeme večerní menu, které během dne zveřejníme na faceboku a webových stránkách," popisuje kuchař Peter Ontek, který dělá šéfkuchaře v litovelské restauraci Za školou. V restauraci vaří jednou za tři týdny a inspiraci čerpá především ze svých předešlých zkušeností z restaurací v Rakousku, Německu nebo Španělsku. "Je to pro mě příjemné zpestření běžného pracovního týdne. Líbí se mi, že do jisté míry je to velká improvizace, můžeme si vyzkoušet úplně obyčejné věci, které se v okolí příliš nevaří. Aby byl host spokojený, musíte do vaření dát hodně citu a musí vás to bavit. Důležitá je také komunikace s hostem, nesmíte se nechat znervóznět, když pracujete sám v otevřené kuchyni, pak výsledek není dokonalý," dodává kuchař.

Nakoupené suroviny jsou vystavené v nerezové vaně tak, aby si návštěvník mohl prohlédnout, co se mu za chvíli ocitne na talíři. "Lidé si mohou vybrat kompletní jídlo s přílohou tak, jak je uvedené v menu, ale i na základě toho, co vidí. Pokud má host nějaké speciální přání a bude to v našich silách, tak se budeme snažit mu vyhovět," popisuje dcera majitele.
Večerní menu zahrnuje vždy nějaký předkrm, minimálně čtyři hlavní jídla a dezert. V nabídce jsou sladkovodní, mořské ryby i mořské plody. "Mezi hosty jsou nejoblíbenější asi losos, pražma a halibut. Tyto ryby se v naší nabídce objevují také nejčastěji, ale nabídku pravidelně obměňujeme, a tak můžete narazit na pstruha, kapra nebo tuňáka. Snažíme se vařit sezonně, to znamená, že v zimě zařazujeme například těžší jídla, jako jsou polévky nebo hutnější přílohy, v létě preferujeme saláty a lehčí varianty," popisuje kuchař. Ryby se zpravidla nabízí jako filety, které jsou zbaveny těch nejzákeřnějších kostí, a tak se pokrmů nemusí bát ani ti, kteří se rybám vyhýbají hlavně kvůli kostem. Jak přiznává paní Kroupová, Češi stále ještě nejsou úplnými milovníky ryb, i když situace se podle ní spíše zlepšuje. "Stále to je do jisté míry i taková osvětová práce, ale to k průkopnictví vždy patří. Naštěstí je nyní moderní příklon k zdravější a lehčí stravě a i díky televizním kulinářským pořadům se ryby propagují a začínají být u lidí oblíbenější než dříve. Ve většině restaurací se nabízí pouze mražený pstruh nebo losos, což u nás nehrozí. V létě a na podzim sem chodili často lidé, kteří si chtěli připomenout atmosféru dovolené u moře. A snad se i podařilo," popsala dcera majitele.
A jelikož k rybě bezesporu patří také sklenka lahodného vína, rozhodli se Kroupovi i pro střídání nejrůznějších moravských vín. "Pokaždé se rozhodneme pro jiné moravské vinařství, aktuálně nabízíme například vína z vinařství František Mádl, které se pyšní oceněním vinařství roku 2011," popisuje Kroupová. V nabídce je bílé, růžové i červené víno, zahraniční šampaňské, lahvová plzeň nebo prosecco.
Club 52 ve zkratce

Otevřeno: čtvrtek: 16:00-22:00
Adresa: 1. máje 44, Olomouc
Další služby: velký dětský koutek, salonek až pro 35 osob, nekuřácká restaurace
Více informaci: www.club52.cz, Facebook
Jak už jsme zmínili, restaurace je zatím otevřena pouze jeden den v týdnu, a to ve čtvrtek. Hostům se otvírá od čtvrté hodiny, kolem páté si pak mohou začít objednávat jídlo, v sedm hodin vám společnost bude zpříjemňovat klavírista Jakub Knápek. Abyste měli jistotu, že bude v restauraci volno, doporučuje se objednat si svůj stůl dopředu, a to buď prostřednictvím facebooku, webových stránek, nebo na telefonním čísle: 603 499 313.
Jednodenní provoz by majitelé restaurace rádi brzy rozšířili. Například o nejrůznější degustační akce s renomovanými kuchaři, které by se věnovaly vždy konkrétnímu tématu. Uvažuje se také o využití restaurace jako víkendového tapas baru, kam by lidé chodili pouze na drinky a k dispozici měli různé rybí tapas stejně jako v severním Španělsku. "Restauraci si lze pronajmout také na nejrůznější soukromé nebo firemní večírky, a to jakýkoliv den. Na menší rodinné oslavy nebo promoce se dá využít například salonek, kde se vejde zhruba 35 osob," uzavírá Kroupová.
Autor článkuBarbora Sísovásisova@olomouc.cz
