Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 15.2 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Richard Strauss a Johannes Brahms. Vychutnejte si Německý romantismus v hudbě

Zprávy z regionu

3.2.2021

Autor: red

Moravská filharmonie Olomouc přenese ve čtvrtek 4. února do online prostředí hudbu německých romantiků. Stěžejní koncert pro lesní roh od Richarda Strausse a vrcholnou symfonii Johannese Brahmse provede orchestr pod taktovou svého šéfdirigenta Jakuba Kleckera. Sólového partu Straussova koncertu se zhostí Mikuláš Koska, představitel nastupující generace sólistů na lesní roh a člen České filharmonie.

Šéfdirigent Jakub Klecker

Mikuláš Koska

Foto: Moravská filharmonie Olomouc

"Na program dalšího online koncertu jsme zařadili stěžejní díla představitelů pozdního německého romantismu. Koncert pro lesní roh a orchestr č. 2 Richarda Strausse patří ke kmenovému repertoáru každého sólového hráče na tento hudební nástroj. Svou lehkostí a srozumitelností připomíná instrumentální koncerty Straussova oblíbence Mozarta. Brahmsova čtvrtá symfonie pak bezesporu patří k vrcholným dílům svého autora. Na začátku šesté dekády svého života, kdy Brahms toto dílo zkomponoval, již mistrně ovládal své řemeslo. Inspirace Sofoklovými tragédiemi a úvahami o smyslu života pak měly vliv na tragické vyznění skladby," uvádí k programu koncertu Ivana Kalina Tabak, dramaturgyně Moravské filharmonie Olomouc.

Online koncert bude k vidění na webu a facebooku Moravské filharmonie, a to ve čtvrtek 4. února 2021 od 19 hodin. Záznam koncertu bude ke shlédnutí i v následujících dnech.

Online koncert bude k vidění od 4. února od 19 hodin

Oba skladatele – Richarda Strausse (1864–1949) a o generaci staršího Johannese Brahmse (1833–1897), řadíme mezi výrazné představitele pozdního německého romantismu. Na začátku koncertního večera zazní Koncert pro lesní roh a orchestr č. 2 Richarda Strausse, který s jeho prvním hornovým koncertem patří ke kmenovému repertoáru každého sólového hráče na tento hudební nástroj. S Moravskou filharmonií a jejím šéfdirigentem Jakubem Kleckerem jej provede velmi nadějný český hornista mladší generace – Mikuláš Koska – laureát několika mezinárodních soutěží, odchovanec brněnské a pražské múzické akademie, který působí v mnoha domácích orchestrech včetně České filharmonie. Je rovněž zkušeným komorním hráčem a také sólovým interpretem.

Následovat bude čtvrtá symfonie Johannese Brahmse – monumentální čtyřvěté dílo o trvaní kolem čtyřiceti minut je bezesporu stěžejní kompozicí svého autora. Skladatel byl v té době inspirován Sofoklovými tragédiemi – mimo jiné i proto je zde přítomno tragické vyznění skladby. Je nutné zdůraznit výjimečnost zejména poslední věty díla, ve které Brahms na základě Bachova jednoduchého tématu z Kantáty č. 150 vybudoval působivý sled třiceti variací.

PROGRAM
Richard Strauss
Koncert pro lesní roh a orchestr č. 2 Es dur
Allegro
Andante con moto
Rondo

Johannes Brahms
Symfonie č. 4 e moll op. 98
Allegro non troppo
Andante moderato
Allegro giocoso
Allegro energico e passionato

Účinkují
Mikuláš Koska – lesní roh
Jakub Klecker – dirigent