Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 10.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Rekonstrukce kostela sv. Mořice pokračuje. Na věž bychom se mohli podívat už o prázdninách

Zprávy z regionu

19.4.2021

Lenka Šimková

Kostel sv. Mořice prochází už od roku 2018 rozsáhlou rekonstrukcí. Začátkem září loňského roku Olomoučané mohli zpozorovat velkou změnu. Při demontáži lešení došlo k odkrytí fasády, která nyní září bílou barvou. Poslední lešení z kostela zmizelo krátce po letošních velikonočních svátcích a v plné kráse tak odkrylo jižní věž. Ta by už brzy měla být opět přístupná návštěvníkům, vznikne v ní také malá výstavní expozice o historii kostela i slavných Englerových varhanách, které aktuálně také prochází náročnou rekonstrukcí.

V rámci rozsáhlé rekonstrukce už proměnou prošla fasáda včetně kamenných prvků, poslední zbytky lešení se podařilo demontovat hned po velikonočních svátcích. Rozhodně se ale nedá říct, že s demontáží lešení by byla rekonstrukce u konce. "Co se týká povrchových oprav, tak už máme většinu za sebou, ještě zbývá opravit dolní sokl, protože do té doby, kdy bylo postavené lešení, tak to opravit nešlo. Teď na něm bude stavební firma pracovat zhruba měsíc, maximálně dva. Rychlost práce závisí hodně na počasí, které nám v posledních dnech zrovna nepřeje," uvádí farář kostela sv. Mořice František Hanáček a doplňuje, že poté bude povrchově téměř vše ukončené. Posledním dílem do skládačky venkovní revitalizace jižní věže by mělo být usazení nových dveří, kterými se návštěvníci dostanou dovnitř. Na těch v současné době pracuje restaurátor a umělecký kovář Jiří Běhal, jehož práci už od Vánoc mohou lidé obdivovat i na hlavních dveřích do kostela. Ostatně o tom, jak jednotlivým prvkům na kostele sv. Mořice vdechuje nový život jsme psali zde →

Takzvaně povrchové úpravy ale nejsou vše a rekonstrukce pokračuje v současné době i uvnitř jižní věže. "Momentálně ve věži pokračují práce na novém ocelovém schodišti, dodělávají se elektrorozvody, nová světla a další dílčí úkony. Až se stavba předá, tak zde začneme s plánováním expozice. Pro veřejnost by zde měla vzniknout malá výstava vážící se nejen k historii kostela, ale i k městu Olomouci, aby třeba i návštěvníci z jiných koutů republiky byli v obraze. A samozřejmě zde chceme věnovat i díl varhanám," vysvětluje farář Hanáček. Obnovy se dočkala také vyhlídka na jižní věži kostela. Návštěvníci se tak opět dočkají pohledu na město z výšky téměř padesáti metrů, pro větší bezpečnost zde byly nainstalovány speciální kovové mříže, které byly zvoleny po konzultacích s památkáři. Při slunečných dnech tak nyní můžete z věže vidět záblesky, jak se z kovových tyčí odráží sluneční paprsky. "Kromě tohoto bezpečnostního zařízení máme na místě i kamery v hojnějším počtu, tak doufáme, že už to bude v poklidu. Až skončí stavební práce ve věži a firma nám ji oficiálně po dokončení předá, tak už v podstatě vyhlídka bude přístupná veřejnosti. Doufáme, že už během letošních prázdnin to dovolí i covidová situace a lidé se opět podívají na Olomouc z mořické věže," říká farář Hanáček.

Na věži kostela sv. Mořice bylo v rámci rekonstrukce nainstalováno i bezpečnostní zábradlí.

Foto: Jan Procházka

Součástí rekonstrukce kostela sv. Mořice je i náročná oprava Englerových varhan. S jejich rekonstrukcí se mělo začít souběžně s opravou fasády, ale vlivem různých faktorů se začalo až začátkem prosince loňského roku. Tedy v době, kdy fasáda kostela byla z větší části již hotová. Na náročné opravě se podílí olomoucká firma Organ-Service společně se slovinskou firmou Škrabl, jednou z největších varhanářských firem v Evropě. "V prosinci se varhany začaly postupně rozebírat a popisovat a nyní se ještě stále dorozebírávají. Jde opravdu o velký počet položek, píšťal je na nástroji téměř osm tisíc," vysvětluje farář Hanáček a pokračuje: "Nyní čekáme na konečné rozhodnutí a památkářský postoj, abychom věděli, jak nadále pracovat. Některé píšťaly se odvezou k opravě do Slovinska, jiné zůstanou "v domácím ošetření". Pandemie nám všechno trochu zbrzdila, nejen opravu varhan, ale celou rekonstrukci kostela. Spousta věcí už mohla být hotová."

Adoptujte si píšťalu!

Varhany v chrámu sv. Mořice jsou jednou z nejpozoruhodnějších kulturních památek v Olomouci i v celém regionu a po téměř padesát let byly neodmyslitelně spjaty i s Mezinárodním varhanním festivalem. Řadě z návštěvníků tak jejich zvuk přirostl k srdci a pokud k nim patříte, nebo jen chcete přispět na obnovu tohoto monumentálního nástroje, tak si můžete adoptovat některou z píšťal. "Je to pro lidi taková zajímavost. To, že můžete adoptovat zvíře v zoo není žádná novinka, ale o adopci píšťal jen tak neslyšíte," usmívá se farář Hanáček. Podrobnosti k adopci naleznou zájemci na speciálních webových stránkách, kde se dočtou i informace o právě probíhající rekonstrukci. "Máme nové farní stránky a zároveň jsme vytvořili i nové webovky věnované varhanám, kde lidé najdou informace o adopci. Píšťaly jsou různých velikostí a od toho se odvíjí i jejich cena. S adopcí píšťal získají lidé i certifikát se svým jménem a mým podpisem. Ten si pak mohou dle libosti vytisknout," vysvětluje farář Hanáček.

Na první pohled se tedy může zdát, že rekonstrukce kostela sv. Mořice se zdárně blíží do finále, ale opak je pravdou. "Finále tady nebude nikdy. Když skončíme tady venku, tak můžeme začít uvnitř. A když se pustíme do restaurování oltářů a interiéru, tak to bude dalších X desetiletí a když se to tak vezme, tak potom můžeme začít zase znovu venku. Pokud dokončíme tento projekt a podaří se nám získat druhý, tak máme ještě jeden velký plán, a to udělat vitráže, což není jednoduché. Do toho pomalu dožívá střešní krytina, která je na kostele přes sedmdesát roků, takže její oprava by byla také ku prospěchu. Všechno samozřejmě závisí na možnostech, které budou. A jak se říká – tady je opravdu práce jak na kostele," dodává trefně závěrem farář Hanáček.