Reklama

Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří, venku je 7.4 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Radniční věž ukrývala poklady. Našly se fotografie, plakáty, ale také mince, knihy či pamětní medaile

Zprávy z regionu

18.10.2018

Autor: red

V roce 1961 začala oprava velké radniční věže, a když ji v roce 1962 dokončovali, do báně ve špici věže ukryli tehdejší pracovníci Městského národního výboru Olomouc stovky dokladů ze své doby. A radniční věž teď vydala své poklady...

Foto: Pavel Konečný

V rámci příprav na rekonstrukci hlavní radniční věže byla 9. října demontována zhruba patnáct metrů vysoká horní špice věže. S ohledem na předpokládanou přítomnost uložených archiválií byla sejmutá pozlacená báň otevřena až dodatečně pod dohledem zástupců památkové péče a Státního okresního archivu Olomouc. Předpoklad se potvrdil – po otevření báně vyjmul stavbyvedoucí postupně sedm různě velkých kovových pouzder, v nichž byly pečlivě zabaleny a uloženy desítky fotografií, textů či například plakátů. Mezi uloženými odkazy byly knihy, tehdejší mince, pamětní medaile či odznaky.

Při postupném rozbalování obsahu tubusů se ukázalo, že pracovníci městského národního výboru od počátku dokumentovali veškerou práci na rekonstrukci věže. V pouzdrech jsou fotografie úředníků, klempířů, stavebních dělníků či pozlacovačů, součástí souboru jsou i fotografie z průběhu stavby. Kromě toho do tubusů uložili i plakáty tehdy probíhajících kulturních či sportovních akcí, propagační materiály, fotografie prvomájových průvodů, ale i nabídky poznávacích zájezdů či různé politické proklamace. Působivý i úsměvný je dopis skupiny pionýrů, kteří se účastnili činnosti historického kroužku při Vlastivědné společnosti muzejní. "Pionýři – historikové" z roku 1962 píší svým imaginárním pionýrským následovníkům do roku 2000 mimo jiné i toto: "My žijeme teprve na začátku socialismu a již jsme zažili vypuštění člověka do vesmíru. Vám, kteří žijete v komunismu, bude již samozřejmostí vypuštění člověka na Měsíc. Vyplní se Vám všechny naše sny, které se nám zdají neuskutečnitelnými."

Foto: Pavel Konečný

Foto: Pavel Konečný

Nalezené dokumenty mají nyní v péči archiváři. Provádějí jejich přesný soupis a průzkum. Dokumenty jsou v každém případě cenným svědectvím o životě v Olomouci na počátku šedesátých let.

Sejmutí špice věže bylo prvním krokem před opravou celé věže. 75 metrů vysoká věž projde důkladnou rekonstrukcí příští rok. Půjde o mimořádně náročnou práci, protože věž je obdobně historicky cenná jako nedávno rekonstruované střešní konstrukce. Její základní části pocházejí z počátku 17. století. V současnosti probíhá příprava výběrového řízení na tuto veřejnou zakázku. Rekonstrukce věže bude součástí dotačního projektu s názvem Obnova kulturní památky olomoucké radnice.