Reklama

Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav, venku je 18 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Radnice uvažuje o podzemním parkovišti pod třídou Svobody

Zprávy z regionu

18.4.2007

Autor: Jan Procházka

Radnice se rozhodla řešit neutěšenou situaci s parkováním v centru Olomouce a vybudovat v co nejbližší době odpovídající parkovací objekt. Ve hře je Palachovo náměstí, radní uvažují i o ambiciózním plánu podzemního parkoviště pod třídou Svobody s kapacitou čtyř stovek míst.

Na včerejším zasedání rady zaznělo mnoho návrhů, kde by potenciální parkoviště mohlo stát. V úvahu by připadalo staré autobusové nádraží u Tržnice nebo dvě lokality v dnešním areálu Dopravního podniku. Jako nejpravděpodobnější se jeví Palachovo náměstí a třída Svobody, v obou případech by s jednalo o podzemní komplex. „Bylo by to komfortní řešení na úrovni hlavních měst Evropy,“ řekl primátor Martin Novotný a připomněl parkoviště pod Champs-Élysées v Paříži, „ale je to varianta obtížná a musíme ji prověřit.“ Náklady by překročily půl miliardy korun a radnice zatím neví, zda by na projekt dostala dotaci z fondů Evropské unie. Panují také nejistoty nad charakterem geologického podloží. Další obavy mají radní také z úplného nebo i částečného uzavření třídy Svobody, kde denně projedou tisíce aut. „Proti tomu je Pekařská a Denisova procházkou růžovým sadem,“ vtipkoval primátor.

Další varianta, Palachovo náměstí, se jeví jako schůdnější. Radnice v brzké době zahájí jednání s Židovskou obcí, která vlastní část pozemků. Tamní parkoviště by však mělo nižší kapacitu a jeho vzdálenost od centra by byla větší. „Vycházíme z toho, že Olomoučané nejsou ochotni udělat moc kroků od parkovacího objektu k cíli své cesty,“ uvedl primátor.

V minulosti se hovořilo o parkovišti pod Dolním náměstím, tato varianta je ale už podle radních opuštěná.

Kde tedy nakonec parkoviště bude, je zatím ve hvězdách, Olomouc však čekají velké změny a rozkopané ulice.

Jan Procházka

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip