Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 9.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

První český systém zálohovaných kelímků na kávu startuje v Olomouci

Zprávy z regionu

25.7.2018

Autor: roc jap

Olomoucké kavárny odstartovaly společný projekt “Půjčte si kelímek”. Jeho cílem je nahrazení jednorázových nerecyklovatelných kelímků udržitelnějším řešením. Kelímek si můžete půjčit oproti padesátikorunové záloze, vrátit ho můžete i špinavý.

Podle získaných dat se v Olomouci každý měsíc spotřebuje šest až osm tisíc kelímků na kávu. Současné technologie neumožňují jejich recyklaci a tak končí drtivá většina z nich na skládce nebo ve spalovně. Kompostovatelné alternatinavy pak narážejí na nerozvinutý systém svozu organického odpadu a také na vyšší pořizovací cenu.

Iniciátoři projektu - Café La Fée, Kafé Kodó a Naše Café spatřují řešení v takzvané cirkulární ekonomice - vytvoření systému vratných zálohovaných kelímků pro celé město. “Jsou vyrobeny z polypropylenu a při správné péči dokáží postupně nahradit až tisíc jednorázových kelímků. Navíc jsou vyrobeny z recyklovatelného materiálu a po vyhození mohou opět posloužit jako surovina,” říká Jan Havránek z Café La Fée. Systém podle něj funguje jednoduše. “Zákazník si nechá kávu připravit do půjčeného kelímku, za který zaplatí zálohu padesát korun. Ta je mu vyplacena zpět po vrácení kelímku. Ten je pak možné vrátit klidně i použitý špinavý v kterékoli kavárně zapojené do projektu,” líčí Havránek. Trend nahrazování jednorázových plastů je podle něj cestou vpřed a zákazníci to kvitují. V Café La Fée se tak zbavili například plastových brček a nahradili je kovovými. “Rozhodli jsme se nyní udělat něco i s kelímky na kávu s sebou. Inspiraci a spolupráci jsme našli v Německu, kde podobné systémy fungují už několik let. Zástupci tamního projektu CupForCup nám poskytli první kelímky a cenné know-how.  Zatím jsme zapojeni v projektu my, Kafé Kodó a Naše Café. Počítám s tím, že další kavárny budou brzy přibývat. Čím víc nás totiž bude, tím větší bude mít projekt dopad a bude pohodlnější pro naše zákazníky,” uzavírá Jan Havránek.

roc jap

Reklama

JUDr. Petra Langerová, Ph.D., LL.M., advokátní kancelář

Katalog firem » Služby » Advokáti

Advokátní kancelář poskytuje právní služby v Olomouci a Šternberku zejména v oblasti rodinného, občanského a trestního práva. Důraz je kladen na osobní, lidský přístup, dlouholeté zkuš...