UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!
Proti opilcům i útočníkům s nožem. Záchranáři se cvičili v sebeobraně
11.7.2016
Autor: roc
Není snad jediný člen výjezdových skupin zdravotnické záchranné služby, který by se během své praxe nesetkal s nějakou formou nátlaku nebo agrese od zraněných či ostatních účastníků události. Legislativa bohužel při podobných situacích nepamatuje na zdravotníky v té míře, jako je tomu například u policie. Olomoučtí záchranáři se proto školí v sebeobraně.

"Cílem celého kurzu bylo nenásilnou formou se seznámit s možnostmi a funkčností sebeochrany. Má za cíl pomoci zvládnout danou stresovou situaci, při které hrozí ohrožení osob při výkonu povolání. Najít nejprve smírnější cestu bez nutnosti využít vždy jen represivního opatření. Především pak v případě fyzického útoku zvládnout tuto nepříjemnou situaci, pokud možno, bez zranění," líčí mluvčí záchranářů Zdeněk Hošák. Záchranáři se učili obraně nejen proti agresivnímu útočníku s holýma rukama, ale i proti útoku s nožem či střelnou zbraní. "Nemalý prostor byl věnován i způsobu omezení pohybu a zklidnění opilé osoby, či pod vlivem jiných návykových látek," doplňuje Hošák. Právě s takovými útočníky se záchranáři setkávají často.
Celý kurz hodnotí sami zdravotníci pozitvně. "Forma výuky jakou instruktor Luděk Prudký předává dovednosti širokému spektru osob v potenciálním ohrožení je v České republice ojedinělá a rozhodně zaujme," poznamenal Hošák. Myšlenka školení podle něj dokonale snoubí zdravý rozum s postupy možného zdolávání stresových situací bez použití hrubé síly. "Lze říci, že i nadále platí rčení moudřejší ustoupí a zdravý rozum ve většině případů zvítězí. Není-li zbytí, pamatujte i na jiné pořekadlo, kdo je připraven, není zaskočen. To je smyslem kurzu sebeochrany záchranářů – být připraven při situacích reálného útoku na zdravotnické pracovníky při výkonu práce - svého poslání - pomáhat lidem v nouzi," uzavírá Zdeněk Hošák.
roc
TAVERNA U PECE
Katalog firem » Restaurace, stravování » Restaurace
• Restaurace mezinárodní kuchyně • Firemní akce • Oslavy • Grill • Pizza • Čepované pivo

DNES
Husy, víno, zajímavé události i státní svátky. Podívejte se, co nás čeká na podzim
DNEŠEK
DNES
Dnešek: Tunelem až na Jadran i zahájení sezony v Divadle na cucky
Zprávy z regionu
9.9.2025
FARMAK slaví 33 let od založení. Vedení chystá nové projekty
DNEŠEK
9.9.2025