Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 15.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

V úterý odehraje Moravská filharmonie slíbený Koncert na přání. Program vybrali posluchači

Zprávy z regionu

15.4.2021

Autor: red

Moravská filharmonie Olomouc odehraje v úterý 20. dubna v 19:00 online koncert, jehož program si mohli posluchači sestavit sami. Původně se měl uskutečnit už 11. března, ale vzhledem k tehdejším epidemiologickým opatřením byl odložen. Teď tedy filharmonie plní svůj slib a online koncert proběhne v tomto náhradním termínu.

Ilustrační foto

Foto: Moravská filharmonie Olomouc

Koncert na přání bude možné sledovat na webu a YouTube kanálu Moravské filharmonie Olomouc.

Na koncertu zazní tři skladby, které získaly nejvíce hlasů v hlasování na webu Moravské filharmonie. V sekci úvodní kratší dílo posluchači zvolili předehru k opeře Vilém Tell skladatele Gioacchina Rossiniho, jako koncertní skladba byl vybrán Koncert pro klavír a orchestr b moll op. 23 Petra Iljiče Čajkovského a v kategorii velká hudební forma získala nejvíc hlasů Symfonie č. 8 G dur op. 88 Antonína Dvořáka. "Koncertem na přání jsme chtěli dát všem našim abonentů, příznivcům i celé veřejnosti možnost aktivně se zapojit do programu jednoho z online koncertů, které v této době děláme, a kterými alespoň symbolicky suplujeme původní koncertní sezonu. Všechny skladby, které jsme dali do předvýběru, byly atraktivní, a hlasující neměli jednoduchou volbu," uvádí ředitel Moravské filharmonie Jonáš Harman, a dodává: "Po skončení hlasování jsme vylosovali pět hlasujících, kteří získají po dvou vstupenkách na libovolný koncert v rámci sezony 2021–2022 dle vlastního výběru."

Skladby, které si posluchači v anketě vybrali, dnes patří do zlatého fondu klasické hudby. Mají ale společné také to, že v době svého vzniku nebyly veřejností i odborníky vůbec přijaty a respektovány, a proto málem zapadly. Rossiniho předehra k jeho poslední a nejznámější opeře Vilém Tell vznikla narychlo, přepracováním jeho vlastní starší předehry. Čajkovského koncertantní prvotina – Klavírní koncert b moll byla tehdy slavným Nikolajem Rubinštejnem zprvu odmítnuta. A Osmou symfonii Antonína Dvořáka hudební vydavatel Simrock v době jejího vydání zcela podhodnotil. Dnes se však jedná o hudební skvosty – notoricky známá díla klasické hudby, která svými uměleckými kvalitami překonala všechny předsudky a úryvky z nich si umějí zapískat i lidé, kteří mají s vážnou hudbou pramálo společného, a to nejen díky médiím, která tyto skladby často využívají.

Sólistou Klavírního koncertu b moll bude Marek Kozák, výjimečný mladý umělec, který úplně poprvé vystoupí s Moravskou filharmonií Olomouc. Teprve sedmadvacetiletý klavírní virtuos má za sebou řadu oslnivých výsledků v celé plejádě světových soutěží. Vystoupil s řadou předních českých orchestrů a pravidelně koncertuje též v zahraničí. Odborná kritika obvykle vyzdvihuje jeho neomylnou techniku a obrovskou muzikalitu.

Koncert začne v úterý 20. dubna v 19:00

Program koncertu

Úvodní skladba:
Gioacchino Rossini: Vilém Tell, předehra k opeře
Koncertní skladba:
Petr Iljič Čajkovskij: Koncert pro klavír a orchestr b moll op. 23
Velká hudební forma:
Antonín Dvořák: Symfonie č. 8 G dur op. 88

Účinkují:
Marek Kozák – klavír
Moravská filharmonie Olomouc
Jakub Klecker – dirigent