Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 15.9 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Přijďte do divadla, a pomozte nám nahodit řemen, vzkazuje Tramtarie. Chystá i dvě nové komedie

Kultura

14.9.2021

Jan Procházka

S obavami vstupuje do nové sezony Divadlo Tramtarie. Přestože protipandemická opatření už umožňují otevřít sály, lidé se do divadel zatím moc nehrnou. Například Tramtarie, která před covidem běžně vyprodávala většinu představení, je životně závislá na příjmech ze vstupného a doufá, že se diváci vrátí. Nachystala pro ně hned několik premiér.

Vstupenky na jednotlivá představení můžete koupit online na stránkách Tramtarie.

Zatímco letní festivaly vesměs pro divadla dopadly dobře, nyní se lidé do sálů moc nehrnou. Tramtarie, která má za sebou hned dvě open air přehlídky, teď vyhlíží budoucnost s obavami. “Za tu dobu, kdy jsme prakticky nemohli hrát, se ledacos změnilo. Máme obavy, že si lidé trochu odvykli do divadla chodit. A že třeba řada z nich ani neví, že už se opět normálně hraje. Proto bychom to rádi změnili,” konstatuje ředitelka Tramtarie Petra Němečková. Její divadlo je přitom z přibližně pětašedesáti procent závislé na tržbách ze vstupného. Trantarie proto hlásí: “Pomozte nám nahodit řemen! Choďte do divadla, máme na repertoáru řadu novinek, které jsme nazkoušeli těsně před pandemií nebo i během ní. Přijďte a pomozte nám rozjet novou sezonu,” vyzývá za celý kolektiv Petra Němečková.

Dvě novinky už si své premiéry odbyly na festivalech. Nebezpečné známosti a Tři sestry teď bude tramtarie poprvé hrát na vlastním jevišti. "Přijďte se na ně podívat klidně znovu, ta představení v divadle mají trochu jiný rozměr," vzkazují tvůrci.

Foto: Jan Procházka

Některé novinky už lidé mohli vidět na festivalech, kde si odbyly své premiéry představení Nebezpečné známosti a Tři sestry. “Na divadelním jevišti je to ale přece jen trochu jiný zážitek, ta představení jsou šita na míru naší scéně a právě tady si je můžete klidně vychutnat znovu,” usmívá se produkční divadla Tereza Matějková. 

Téměř premiéru si už 14. září odbude hra Madisonské cesty, kterou diváci viděli zatím jen jedno, těsně před loňským prvním lockdownem. 

Divadlo tak uvede příběh dvou rozhádaných dcer, které svede dohromady smrt jejich matky, a které brzy zjišťují, že kromě domu a několika starých smluv, ji jejich matka odkázala i jedno velké tajemství…

Další novou inscenací, která bude mít premiéru už v říjnu, bude autorská komedie Láska, sex a internety. “Napsal ji pro nás Patrik Boušek, režie se ujme Tereza Říhová,” popsala Matějková. Hra pojednává o fenoménu seznamování přes internet, humornou formou si klade otázku, zda se v online prostředí dá najít láska na celý život.

V prosinci pak Tramtarie uvede další autorskou hru, tentokrát z era uměleckého šéfa Vladislava Kracíka. “Půjde o něžnou, poetickou komedii z prostředí olomouckého sídliště,” popsala novinku z názvem Amelie z Hejráku Tereza Matějková. 

Plány na druhou část sezony zatím Tramtarie zveřejnit nechce. “Vzhledem k tomu, že doba je nejistá, raději nechceme slibovat dopředu něco, co pak nebude možné splnit. Ale dokážeme se rychle přizpůsobit a navíc umíme i zareagovat na aktuální témata, což dokládají i obě naše Lásky za koronu,” uzavřela Petra Němečková.