Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 5.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Přehledně: Rekonstrukce na trase náměstí Hrdinů - nádraží. Jak pojede MHD, kdy co zavřou?

Zprávy z regionu

11.2.2020 aktualizováno 28.2.2020 11:19

Jan Procházka

Město čekají krušné časy. Už doslova za pár dnů začne rekonstrukce mostu na Masarykově ulici. Ta si vyžádá první ze série uzavírek, které paralyzují dopravu mezi náměstím Hrdinů a nádražím. Následovat bude o pár týdnů později uzavření ulice 8. května a mostu přes Mlýnský potok na ulici 1. máje. Osobní doprava trasou přes centrum neprojede vůbec, tramvaje aspoň částečně nahradí autobusy.

Hned tři velké stavby na dlouhou dobu prakticky zcela zavřou trasu z centra k nádraží. "Aby byl dopad na občany co nejmenší, sladili jsme akce, které realizuje město, s budováním nového mostu na Masarykově, které souvisí s protipovodňovými opatřeními. Využijeme tak dobu, kdy by stejně nemohly jezdit tramvaje," vysvětlil načasování náměstek primátora Martin Major. Co se tedy bude dít?

Všechno začne otevřením nového mostu u Bristolu. K tomu dojde 27. února. Tím výčet "dobrých" zpráv zatím končí. Hned 2. března totiž bude zcela uzavřen most na Masarykově ulici. Projdou přes něj jen pěší. Tímto dnem také skončí provoz tramvají přes centrum. Náhradní autobusy zatím celou trasu projedou oklikou přes nový most na Komenského. Cestující tak přijdou pouze o zastávku U Bystřičky. Nový most by měl být uveden do provozu na začátku roku 2022

Přesné termíny začátku dalších stavebních prací zatím nejsou známy, neboť stále dobíhají soutěže na zhotovitele. Pravděpodobně ale už během měsíce března začne oprava ulice 8. května. Dopravní podnik zatím počítá se začátkem uzavírky na 15. březen. Od náměstí Hrdinů ke Koruně neprojedou ani autobusy. Ty budou tedy od nádraží jezdit po výše zmiňované trase, ale skončí už na náměstí Republiky, kde bude před knihovnou vybudována provizorní točna. Tím dojde i k dočasnému zrušení několika parkovacích stání.

V květnu potom začne další akce: rekonstrukce mostu přes Mlýnský potok na ulici 1. máje. Autobusová zastávka na Žižkově náměstí by ale měla zůstat zachována.

Od 15. července se počítá s prodloužením náhradní dopravy o vynechaný úsek mezi náměstími Hrdinů a Republiky. Autobusy dojedou až ke Koruně, kde odbočí do Zámečnické a obslouží nové provizorní zastávky Studenstská, Hynaisova a Wellnerova, kde autobus odbočí na Palackého a přes Legionářskou se vrátí na stejnou trasu.

Dvě posledně zmiňované stavební akce by naštěstí neměly trvat příliš dlouho. S dokončením se prozatím počítá na listopad letošního roku. Od té chvíle by se do centra měly vrátit tramvaje i osobní doprava. Tramvaje ale skončí už na Žižkově náměstí. Dopravní podnik využije oboustranné vozy, které dnes jezdí po nové trati na Trnkovu. A podobně jako tam se pomocí úvrati přemístí na opačnou kolej. Dál se ale nedostanete. Náhradní autobusová linka, která by spojovala Žižkovo náměstí s nádražím, už v plánu není. Dopravní podnik chce ale výrazně posílit provoz na trati přes ulici Kosmonautů. V tomto režimu by měla doprava fungovat až do otevření nového mostu na začátku roku 2022.

Setkání s občany a podnikateli
Radnice a Povodí Moravy chystají k oběma velkým rekonstrukcím hned dvě setkání s občany a podnikateli, na kterých s nimi chce režim po dobu stavebních prací probrat podrobně. "Budeme hovořit například o tom, kam bude umožněn vjezd zásobování pro prodejny a další provozovny, které v dotčené lokalitě fungují. Chceme, aby nezbytná omezení, která takto náročná stavba přinese, byla co nejmenší a bez negativních dopadů," ubezpečil náměstek Major. Setkání, týkající se ulice 8. května, proběhne 19. února od 17 hodin ve velkém zasedacím sále magistrátu na Hynaisově ulici. Setkání k rekonstrukci na Masarykově se uskuteční 20. února taktéž od 17 hodin, ale v aule pedagogické fakulty na Žižkově náměstí.

V Galerii Moritz bude navíc zřízeno informační místo, kde by měli občané dostat potřebné informace. Případným zmateným cestujícím pak budou před nádražím radit informátoři dopravního podniku.