Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 7.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Před katedrálou sv. Václava návštěvníci ochutnají víno i zvěřinu

Zprávy z regionu

17.9.2019

Autor: red

Jarmark s produkty církevních společností, bohoslužba s poděkováním za dary polí, vinic a lesů i prohlídky běžně nepřístupných prostor včetně výstupu na věž tvoří náplň programu, který se v neděli 22. září uskuteční před katedrálou sv. Václava.

Ilustrační foto

Foto: Jan Procházka

Atmosféru díků za úrodu navodí už bohoslužba, kterou od 10:00 celebruje arcibiskup Jan Graubner. "Prostory katedrály budou vyzdobeny lesnickými, zemědělskými a vinařskými motivy a plody přírody se objeví také v obětním průvodu uprostřed mše svaté: lidé v něm budou k oltáři přinášet například zvěřinu, víno, obilí, mléko, kávu, pizzu nebo medový rámek," popsala průběh poděkování Barbora Lišková, ředitelka Metropolitní kapituly u sv. Václava, která děkovnou bohoslužbu i následný program připravuje.

Plody polí, vinic a lesů představí i doprovodný program před katedrálou. Lidé si budou moci vyzkoušet například vytáčení medu v medometu, řezání dříví nebo natáhnutí vína koštýřem a také si vyrobit vlastní pizzu. "Připravujeme také jarmark, na kterém si návštěvníci budou moci zakoupit například víno, med, květiny, pochoutky ze zvěřiny, sirupy nebo výrobky charitních chráněných dílen," uvedla Lišková.

Návštěvníkům budou také zpřístupněny jindy uzavřené prostory katedrály a okolní zahrady, konkrétně věž se zvony a vyhlídka na Václavské náměstí nad portálem katedrály. Bohaté občerstvení, včetně zvěřinového guláše, zajistí restaurace a pizzerie U Kristýna, a zájemcům se nabízí také ochutnávka vín z arcibiskupských sklepů.

V rámci programu se otevře také Arcibiskupský palác ve Wurmově ulici. "Prohlídky se v tento den konají od 11:00 do 16:00 (poslední začíná v 15:00) a ti, kdo si u katedrály vyzvednou slevový poukaz, se do paláce dostanou za zvýhodněné vstupné," shrnul vedoucí arcidiecézního Centra pro kulturu Martin Kučera.

Reklama

Obuv HULMAN

Katalog firem » Obchod

Dámské turistické boty z kvalitní nubukové kůže, skvělá obuv i do terénu a na houby.

Celá podešev je přišitá ke svršku, nehrozí rozlepení. Další pozitivum je pohodlí a polstrovaná kožená stélka.
V nabídce více barev i modelů.

Obuv Hulman
Denisova 19
772 00 Olomouc
otevřeno Po-Pá-9-18 hod.
So - 09-12 hod.
www.obuvhulman.cz
www.obuv-mustang.cz