Reklama

Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav, venku je 7 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Potvrzeno! Nejlepší ležáky vaří v Holbě

Zprávy z regionu

20.11.2019

Autor: red

Do Londýna se sjela stovka pivovarských expertů z celého světa, aby hodnotili piva v degustační soutěži European Beer Challenge 2019. Patří jí vysoká prestiž a z toho vyplývá také velký zájem pivovarů i vysoký počet přihlašovaných piv. Posuzují je zkušení degustátoři v několika kategoriích podle druhu piva. Ve své kategorii dokázala Holba zvítězit hned dvakrát a získat zlato pro Holbu Šerák i Holbu Premium. Obě piva dostala stejný počet bodů a oběma tedy patří cenné zlato.

Foto: Archiv pivovaru

"K rovnosti bodů ve stejné kategorii někdy dojít může, ale v zastoupení jedné značky je to rarita. Naše ležáky dokázaly zvítězit ve světové konkurenci, a to je skutečně mimořádný úspěch," vyjadřuje zkušený degustátor a sládek Holby Luděk Reichl. 

Dublované vítězství jedné značky je opravdu raritou a v tomto případě dokladem, že ležáky v Holbě skutečně umí. Vaří je podle původních receptur. A co je nejdůležitější, dávají pivu čas dozrát. "Na pivo se nespěchá, a když to nerespektujete, pozná se to. Náš ležák leží ve sklepě až 2 měsíce a díky tomu získává vybroušenou chuť i výborný a přitom přirozený říz," zdůrazňuje potřebu pozvolného dozrávání piva Reichl.

Holba je pivo s jiskrou horských pramenů, známé svou vysokou pitelností a osobitou charakteristikou. Pivovarští experti Beer Challenge Cupu hodnotili chuť a říz, aroma, barvu, pěnu i celkový dojem po napití. Tedy to, co je pro konzumenta a jeho degustační zážitek nejdůležitější. 

Pro Holbu jsou ležáky stěžejními pivy a ročně jich prodá více než 250 tisíc hl, v sudech i lahvích.  Znamenitou kvalitou jsou proslulé nejen doma, ale i v zahraničí, kam putuje zhruba 20 procent produkce. Holba Šerák letos slaví 35 let a je vlajkovou lodí značky. Pivovar Holba si drží stabilní výstav kolem 320 tisíc hektolitrů a v Olomouckém kraji už 145 let patří k nejvýznamnější výrobcům.