Polská kuchyně ze zámku - OLOMOUC.CZ
Reklama

Neděle 4. května 2025, svátek má Květoslav, venku je 15.8 °C

Polská kuchyně ze zámku

Zprávy z regionu

2.4.2016

Autor: roc

Na Garden Food Festivalu se představí kuchyně z opolského vojvodství – partnerského regionu Olomouckého kraje – a to prostřednictvím zámecké restaurace v Moszné. V té se podávají regionální speciality Slezska a Opole, stejně jako evropské kuchyně. V menu tak nechybí žurek nebo tradiční slezská roláda se slezskými knedlíky a omáčkou. Gastronomiocký zážitek lze pak podtrhnout dezertem s šálkem kávy, který je možno vychutnat v restauraci nebo na terase.

Zámek Moszna se nachází v Polsku asi 30 km od Opole ve směru na Prudnik. Jde o jeden z nejkrásnějších a nejznámějších zámků na území Slezska. Moszna se od ostatních zámků liší nejen svou architekturou, ale i svým využitím v dnešním světě. Hlavní a nejstarší budova pochází z 18. století. Navazuje na anglické zámky z alžbětinského období. Styl, ve kterém je zámek postaven, můžeme nazvat eklektismem. Zámek je postaven do tvaru písmene „U“. Obě boční křídla sahají hluboko do parku. V paláci se nachází celkem 365 místností a 99 věží.

V zámku je rozšířen taky kulturní, umělecký i vědecký život. V místní galerii často probíhají výstavy obrazů, fotografií. V kapli kde je perfektní akustika probíhají koncerty souborů i sólistů. V květnu zde probíhá Slavnost kvetoucích azalek, kdy se celým okolím nese sladká vůně těchto květin. Často se zde hraje opera, probíhají setkání a vědecká symposia. Moszna je jedním z nejnavštěvovanějších zámků ve Slezsku.

Hradní restaurace v sobě spojuje mnoho důležitých funkcí, z nichž nejdůležitější z nich je tradice, modernost a dokonalost rozmanitých kuchyní, většinou však polské, na kterou se restaurace specializuje. Raritou restaurace jsou 100 let stará kachlová kamna, na kterých se připravují pokrmy. Jedním z nich je specialita šéfkuchaře - pečená srnčí kýta s jalovcem, v omáčce s lesními hříbky, podávaná s dušenými bramborami a mátou ze zahrádky, se salátem z řepy s velkým množstvím česneku a lesního kmínu.

roc