Reklama

Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav, venku je 29 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Policisté se stále častěji zaměřují na koloběžkáře. Ti neznají pravidla správné jízdy a na kontě mají čím dál více přestupků

Krimi

21.9.2021

Autor: red

V průběhu minulého týdne proběhla v Olomouci dopravní akce zaměřená na kontrolu cyklistů a jezdců na koloběžkách. Strážníci se zaměřili na pravidla správné jízdy, odstavování koloběžek a problematické chování uživatelů elektrokoloběžek ve městě. Výsledek? Koloběžkáři v Olomouci se postarali o téměř čtvrtinu přestupků, které se týkají zákona o provozu na pozemních komunikacích.

Na koloběžce smí jet pouze jedna osoba. Není povoleno na ní vozit další osoby, například děti.

Foto: archiv PČR a MP Olomouc

"Jedním slovem nekázeň. Tak by se dalo zhodnotit chování cyklistů a jezdců na koloběžkách a zejména těch elektrických, v uplynulých měsících. Uživatelé koloběžek mnohdy ani neznají své povinnosti, které jim zákon ukládá," uvedl mluvčí městské policie Petr Čunderle.

Hlídky strážníků a policistů minulý týden na vytipovaných místech kontrolovaly způsob jízdy, využívání cyklostezek, povinnou výbavu, anebo zda dotyční účastníci silničního provozu nejsou pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek. "Výsledkem bylo celkem 34 přestupků, kdy 22 bylo vyřešeno domluvou, v 11 případech byla uložena pokuta a jeden případ byl oznámen správnímu orgánu k dalšímu řešení," vyjmenoval Čunderle.

Od začátku roku už řešili strážníci více než devět stovek přestupků dle zákona o provozu na pozemních komunikacích a téměř o čtvrtinu se postarali právě koloběžkáři. "Překvapený výraz uživatelům elektrokoloběžek dokáže vytvořit už samotné sdělení, že jízdním kolem se z hlediska provozu na pozemních komunikacích rozumí i koloběžka. S kolem ani koloběžkou tak jejich uživatelé podle zákona nemohou jezdit po chodníku nebo pod vlivem alkoholu," objasňuje mluvčí.

"Podobné akce se budou do budoucna opakovat. Po Olomouci jezdí mnoho koloběžkářů a často se chovají neohleduplně k chodcům a řidičům jiných dopravních prostředků," doplnila mluvčí Policie ČR Petra Vaňharová.

Aby se sdílená kola a koloběžky nestaly přítěží, rozjelo město a provozovatelé už na začátku letošní sezony osvětovou kampaň Řiď s(e) rozumem! Jejím smyslem bylo upozornit na pravidla správné jízdy a odstranit největší prohřešky, kterých se lidé při jízdě na sdílených kolech a koloběžkách dopouštějí. "Zdůrazňujeme právě především pravidla, která mají provozovatelé i uživatelé ve městě dodržovat. Naším cílem je, aby služba sdílené mobility fungovala, bylo co nejméně konfliktních situací, špatně zaparkovaných koloběžek a nehod," objasnil už dříve náměstek primátora pro Smart City Matouš Pelikán.

Po skončení sezony bude město společně se soukromými provozovateli sdílených kol a koloběžek klady a zápory tohoto typu dopravy znovu vyhodnocovat.