Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 6.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Policie varuje: výhružné e-maily se opět množí, nereagujte na ně a nic neplaťte

Krimi

4.4.2019

Autor: red

Od počátku týdne policie v Olomouckém kraji eviduje větší množství výhružných e-mailových zpráv, ve kterých je uvedeno, že při návštěvě erotické webové stránky byl stažen malware, za pomocí kterého došlo k napadení počítače uživatele. V  e-mailu je požadováno zaplacení částky 13 500 korun v bitcoinech. Policie důrazně varuje: na e-maily nereagujte, peníze neposílejte. Jedná se  o spam a nikdo váš účet nenapadl.

Ilustrační foto

Foto: Depositphotos.com

"Od počátku týdne evidujeme v Olomouckém kraji větší množství výhružných e-mailových zpráv, ve kterých je uvedeno, že při návštěvě erotické webové stránky byl stažen malware, za pomocí kterého došlo k napadení počítače uživatele. Tento škodlivý software následně shromáždil informace o uživatelích, včetně kontaktů, souborů a přihlašovacích hesel a zároveň došlo k vytvoření videosouboru s dvojitým záznamem, kdy první záznam zobrazuje video, které uživatel sledoval a druhá část je tvořena záznamem z webkamery. Dále je zde uvedeno, že aby byla takto získaná data smazána, je nezbytné, aby došlo k úhradě 13 500 Kč, a to prostřednictvím bitcoinů na bitcoinovou adresu, která je rovněž uvedena ve zprávě a která je opatřena i QR kódem. K provedení platby je stanoveno 48 hodin od přečtení zprávy, s tím, že v opačném případě budou získané materiály rozeslané mezi kontakty uživatele, včetně rodinných příslušníků, kamarádů, kolegů apod.," popsala policejní mluvčí Jitka Dolejšová.

V případě této e-mailové zprávy se jedná o tzv. SPAM, to znamená, že nedošlo k neoprávněnému vniknutí do e-mailové schránky či počítače a odesílatel zprávy tedy nemá přístup k osobním datům uživatele. Na zprávu tedy v žádném případě nereagujte, požadovanou částku neplaťte a zprávu smažte.

"K podobným nevyžádaným zprávám se vždy chovejte nedůvěřivě, zprávy ignorujte, neodpovídejte na ně a ihned je mažte. Rozhodně nikdy nikomu neposílejte peníze, neklikejte na ve zprávě uvedené odkazy a neotvírejte přílohy," doplnila závěrem Dolejšová a dodala: "V případě, že jste již 13 500 Kč formou bitcoinů uhradili, obraťte se na nejbližší oddělení policie."