Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 10.9 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Podzimní festival duchovní hudby ve vzpomínce na Brittenovo Válečné requiem

Kultura

2.10.2020

Autor: red

Čtvrteční večer v Arcidiecézním muzeu patřil dalšímu koncertu Podzimního festivalu duchovní hudby, který se uskutečnil v poměrně neobvyklé podobě. Hudba totiž tentokrát své posluchače oslovovala prostřednictvím promítání filmového záznamu České televize. Před publikum se tedy znovu vrátilo jedinečné provedení Válečného requiem Benjamina Brittena z roku 2001.

Foto: Pavlína Šťastná

Jedná se o hluboce osobní a niterné ztvárnění velkého utrpení a bolu - výpověď člověka bezprostředně čelícího faktu konečnosti života. Pomocí hudby Britten vypráví příběh 2. světové války protkaný silou těžkých osobních prožitků a emocí. Odkazuje k památce svých zesnulých rodičů, za zvuků polní hudby ztvárňuje motiv biblického příběhu Abrahamovi oběti, otevírá otázky víry i naděje... Skladba také jako by byla vystavěna z vícero perspektiv. Tradiční latinské texty mše za zemřelé se střídají s intimnějším zpracováním slov poezie Wilfreda Owena (básníka padlého v posledních dnech 1. světové války) či s pasážemi kompozičně sahajícími k oratoriu. Válečné requiem Britten určil k obnovení bohoslužeb v chrámu v Coventy zničeného při náletech a věnoval čtyřem britským vojákům, svým přátelům, kteří v boji položili vlastní život.

Svůj hlas i výjimečný talent propůjčili textům a myšlenkám ohromného díla sólisté Henrietta Lednárová (soprán), Ľudvít Ludha (tenor) a Martin Babjak (baryton) společně s Pražským filharmonickým sborem a brněnským sborem dětí a mládeže Kantiléna. Na interpretaci se dále podílela Statní filharmonie Brno pod vedení fenomenálního dirigenta a spoluzakladatele festivalu Stanislava Macury a Komorní orchestr SF Brno v čele s dirigentem Jaromírem M. Krygelem. Válečné requiem je dílem z mnoha ohledů nesmírně náročným. O to větší obdiv si žádá toto uchvacující provedení, které i po téměř dvaceti letech ohromuje svojí precizností, úžasnými výkony s nesmírnou uměleckou profesionalitou a dokonalostí v každém tónu. Jednoduše nádherné.

Následující koncert Podzimního festivalu se už tuto sobotu 3. 10. ponese tentokrát v duchu slavnostním. V dómu sv. Václava totiž zazní Messe solennelle en l’honeur de Sainte-Cécile (Slavnostní mše k poctě svaté Cecilie). Vystoupí sbor Ars Brunensis a Moravská filharmonie Olomouc pod taktivkou Jaromíra M. Krygela. Společně s nimi se představí i vynikající sólisté Michaela Šrůmová, Ondřej Koplík (držitel ceny Thálie 2019) a Jan Šťáva.