Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 4.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Podzimní festival duchovní hudby se rozloučil ve znamení baroka

Kultura

12.10.2020

Autor: red

I přes nepříznivou situaci, která se opět silně odráží v dění zejména posledních dní, si letošní 27. ročník Podzimního festivalu duchovní hudby stále nachází cestu ke svým posluchačům. V průběhu sobotního večera se totiž v kostele Panny Marie Sněžné uskutečnil další z koncertů, i když tentokrát s řadou nutných programových a technických změn.

Foto: PFDH

Z původně plánovaného kompletního provedení Mariánských nešpor, monumentálního cyklu jednoho z velikánů starší hudby Claudia Monteverdiho, mohlo zaznít nakonec pouze pár komornějších částí (například Pulchra es aneb Píseň písní či půvabné volání dvou andělů Duo Seraphim). I přesto se večer bez pochyb nesl v duchu velikosti, nesmírné krásy a patrné rozmanitosti baroka. A to nejen díky doplnění programu o instrumentální díla a hudební pohledy dalších skladatelů dané éry (F. Usper, G. Picchi, S. Capricornus a G. Gabrieli), ale především díky úžasnému pojetí hudebníků.

Interpretace se ujal soubor věnující se dobovému provozování děl minulosti - Ensemble Inégal. Ten pod vedením výborného dirigenta a zároveň varhaníka Adama Viktory provedl posluchače jedinečným uměleckým zážitkem plným virtuozity, úžasných výkonů a krás hudby s dnes už poměrně atypickými nástroji, a tedy i neobvyklými zvukovými barvami. Slovům v některých skladbách také propůjčili svůj hlas sólisté Gabriela Ebenová, Pavla Radostová, Hasan El Dunia, Jakub Kubína a Jan Mikušek. Vystoupení tedy dostalo rozměr významu a poetična samotných slov i něžnosti, čistoty a lyriky nádherných hlasů, které večer zakončily více nežli příhodně modlitbou "Sancta Maria ora pro nobis".

Foto: PFDH

Poslední dva koncerty letošního ročníku Podzimního festivalu duchovní hudby se ve svých původních termínech ruší a přesouvají. Aktuální informace ohledně vývoje situace a nových časů, změnách nebo případném nahrazování plánovaných koncertů budou k nalezení na stránkách festivalu. Nakonec nezbývá než doufat, že se nám živá kultura společně s hudbou opět brzy vrátí...