Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Podzimní festival duchovní hudby po svém velkolepém zahájení přinese celovečerní mši Johanna Michaela Haydna

Kultura

23.9.2021

Autor: red

V neděli 19. září odstartoval v Olomouci v katedrále sv. Václava 28. sezónu úspěšný Podzimní festival duchovní hudby monumentálním dílem Antonína Dvořáka – oratoriem Svatá Ludmila. Festival pokračuje svým druhým koncertem už dnes večer, na programu je dílo Johanna Michaela Haydna.

Foto: PFDH

V neděli 19. září již zmíněným oratoriem Svatá Ludmila, tematickým koncertem k 1100. výročí od úmrtí této významné české ženy, jež nemalým dílem ovlivnila naši historii, započala svoji 76. sezónu taktéž Moravská filharmonie Olomouc. Ta připravila zahajovací koncert festivalu spolu s Českým filharmonickým sborem Brno, a to pod vedením sbormistra Petra Fialy a dirigenta Jakuba Kleckera, který se mezi hráči orchestru zasloužil o výrazově bohatou interpretaci.

Koncertu dominovaly sólistky Eva Hornyáková (soprán) a Václava Krejčí Housková (alt), které předvedly naprosto profesionální a dokonalé výkony nejen po stránce pěvecké, ale také herecké, kdy přirozeným šarmem a jemnou interpretací ztvárnily své role. Z mužů pak obdobným způsobem vynikal především Jan Šťáva (bas) nádherným zvučným hlasem. Mimo to jsme mohli slyšet výborného Petera Bergera (tenor) a v neposlední řadě člena Souboru opery a operety Moravského divadla v Olomouci Jakuba Rouska (tenor).

V mnohých chvílích si posluchači díky inspirující hudbě mohli vychutnat mimořádně působící atmosféru, jež vykreslovaly k dokonalosti monumentální prostory svatováclavské katedrály. Podzimní festival duchovní hudby nemohl uvést letošní ročník velkolepěji, než jak se tomu stalo.
Již ve čtvrtek 23. září zazní v rámci dalšího koncertu tohoto festivalu Missa Sanctorum Cyrilli et Methodii Johanna Michaela Haydna, bratra nejslavnějšího ze tří sourozenců Haydnových, tedy staršího Josepha Haydna. Dílo pochází z roku 1758, jde tedy o ranou tvorbu skladatele a je možné, že se Haydn touto mší ucházel o místo někde na jižní Moravě. Z repertoáru i z interpretů čiší mladistvá energie.

Čtvrteční koncert proběhne v kostele sv. Mořice od 19 hodin a vstupenky na něj zakoupíte zde →