Reklama

Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav, venku je 18.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Podzimní festival duchovní hudby láká na jazz a trumpetistku Štěpánku Balcarovou

Kultura

3.10.2023

Autor: jik

Klášterní Hradisko bude ve středu 4. října místem, kde se odehraje další koncert Podzimního festivalu duchovní hudby. Tentokrát potěšíme příznivce jazzové hudby, konktrétně vystoupí trumpetistka a skladatelka Štěpánka Balcarová se svým česko-polským kvartetem a představí svůj projekt EMOTIONS.

Balcarová se při komponování skladeb nechala inspirovat teorií amerického psychologa Roberta Plutchika, který definoval osm základních lidských emocí — radost, důvěru, strach, překvapení, smutek, znechucení, hněv a očekávání. Autorka se snažila hudbou vystihnout tyto konkrétní emoce, a tak během koncertu zazní osm kompozic se stejnými názvy.

"O lidské emoce jsem se začala více zajímat zhruba před pěti lety, kdy se mi narodila první dcera. Do té doby jsem si myslela, že vím, jak se která emoce projevuje, co obnáší, a myslela jsem si, že s každým emočním prožitkem dokážu náležitě zacházet. Mateřství mě z tohoto omylu rychle vyvedlo a ukázalo naprosto jiný rozměr emocí, větší hloubku, jako by se mi každá emoce sytě zbarvila jedním odstínem. I proto mě oslovil Robert Plutchik, který ke své teorii vytvořil jakýsi graf, tzv. kolo emocí (wheel of emotions), které vypadá jako krásná květina s osmi okvětními lístky, ve které se objevují různé odstíny barev, od vybledlé až po sytou. Možná i toto podobenství byl spouštěcí moment pro zkomponování nového koncertního programu."

V červenci tohoto roku vyšlo stejnojmenné album u českého vydavatelství Animal Music. Vedle uznávaného kontrabasisty Jaromíra Honzáka dále kvarteto tvoří dva přední polští hráči — klavírista Nikola Kołodziejczyk a bubeník Grzegorz Masłowski, se kterými se trumpetistka setkala během studií jazzové hudby v polských Katovicích a se kterými spolupracuje dodnes. Všichni hudebníci také hrají na albu Štěstí, které získalo cenu Anděl v jazzové kategorii za rok 2022.

Více informací a vstupenky naleznete na podzimni-festival.cz

jik

Reklama

Obuv HULMAN

Katalog firem » Obchod

Dámské boty na výlety z pravé kůže.

Udělejte si radost a pořiďte si nové boty na vycházky do přírody.

Podívejte se na kvalitní pánské a dámské boty co jinde nekoupíte.

Obuv Hulman
Denisova 19
772 00 Olomouc

www.obuvhulman.cz