Reklama

Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie, venku je 3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Podvodníci se nezastaví ani o prázdninách. Policie radí seniorům, na co si dát pozor

Krimi

17.7.2020

Autor: red

Pohostinnosti a vlídného přístupu seniorů stále využívají podvodníci, kteří se z důvěřivců snaží vylákat nejrůznějšími způsoby peníze. Policie proto připomíná několik důležitých informací, kdy by si lidé měli dát pozor, zda nejednají s případným podvodníkem.

Ilustrační foto

Foto: Depositphotos.com

"I během prázdnin evidujeme případy, kdy se takoví lidé dokázali s využitím lsti a nejrůznějších záminek vloudit do soukromí zejména našich seniorů. Ti patří k vysoce ohrožené skupině obyvatel z důvodu vyššího věku a s tím spojených fyzických i psychických indispozic a vysoké míry důvěřivosti i ochotě pomoci druhým," uvádí policejní mluvčí Lenka Vanková. Taktiky podvodníků jsou stále dokonalejší a promyšlenější. Jakmile se pachatelé pomocí nejrůznějších legend dostanou do bezpečí domova své oběti, už nic jim nezabrání v tom, aby vás připravili o nezanedbatelné finanční částky a mnohdy i o celoživotní úspory.

Mezi osvědčenými záminkami, pomocí nichž se podvodníkům daří vetřít za zavřené dveře bytu nebo domu našich starších spoluobčanů, stále vedou následující:

  • Přeplatky – za vodu, elektřinu, plyn či nájem
  • Sociální pracovnice – přijdou k vám do bytu nabídnout např. slevu na důchod a pod záminkou rozměnění peněz dokážou odvést pozornost a odcizit vaše finance
  • "VNUK" – zavolá údajný vnuk a potřebuje půjčit vyšší obnos peněz (na advokáta, náhradní díly, dopravní nehoda) a posílá pro ně kamaráda.
  • Opravář – záminka provádění výměny měřičů na radiátorech, pachatel vyinkasuje zálohu, mnohdy ještě odcizí další finance, poté už se neozve

A jak se správně zachovat, když už se přece jen dostanete do kontaktu s údajným opravářem, sociálními pracovnicemi nebo povedeným vnukem?

  • Nevpouštějte do bytu ani domu žádné cizí osoby. Ať už se vydávají za zástupce firem, pečovatelky či opraváře, i kdyby tvrdili, že znají vaše rodinné příslušníky.
  • Buďte sobečtí i v případech, kdy vás někdo požádá o vodu či použití toalety. Na podvodníky neplatí slušnost, zavřete před nimi dveře a ještě lépe je ani neotvírejte.
  • Nikdy nepředávejte žádné peníze cizím osobám, přestože tvrdí, že je posílají vaši blízcí.
    Peníze patří do banky, velké finanční obnosy nenechávejte doma.
  • Když vám podvodník zavolá, řekněte mu, že nemáte čas, hovor ukončete a informujte o všem policisty na lince 158.

S dodržením těchto jednoduchých pravidel se dá každá taková situace zvládnout bez újmy. Pokud se však i přesto něco stane, je nutné dále jednat.

  • Oznamte ihned událost na lince 158.
  • Sdělte vaše jméno a telefonní číslo, vaši přesnou adresu a popište, co se stalo.
  • Zapamatujte si co nejvíce detailů o pachateli.
  • Před příjezdem policie neuklízejte, mohli byste znehodnotit stopy.

Jelikož spousta seniorů běžně nevyužívá internet a online zpravodajství, vytiskněte jim tyto důležité informace a až pojedete na návštěvu za rodiči a prarodiči, poučte je o této situaci.

red

Reklama

TITANKOV s.r.o.

Katalog firem » Řemeslníci » Povrchová úprava kovu, skla, porcelánu

Povrchová úprava kovů PVD nitridem titanu - zlatá
-koupelnové doplňky
-hudební nástroje
-kování na dveře a okna
-doplňky auto-moto

TITANKOV s.r.o.
Chválkovická 151/82
Olomouc

mob:608912941