Poděbrady nejsou jen na léto. Restaurace láká na tématické akce, světové menu, punč i grilování - OLOMOUC.CZ
Reklama

Pátek 7. listopadu 2025, svátek má Saskie, venku je 6.1 °C

Poděbrady nejsou jen na léto. Restaurace láká na tématické akce, světové menu, punč i grilování

Zprávy z regionu

DNES 05:52

Jan Procházka

Mnoho Olomoučanů má areál u jezera Poděbrady spojený výhradně s letním koupáním. Provozovatelé restaurace, kteří se o celý areál starají, se však snaží tento mýtus vyvrátit. Otevřeno mají celoročně, po romantické procházce kolem vody lákají na skvělé jídlo, kvalitní menu, odpočinek, speciality z grilu a taky časté tematické akce.

Zatímco plavky už většina Olomoučanů uklidila na dno skříně, areál u jezera Poděbrady rozhodně nepřešel do zimního spánku. Naopak láká na speciality, které k chladnému počasí patří, a zve k návštěvě i mimo hlavní sezónu.

„Mnoho lidí má stále pocit, že v září zavíráme a otevíráme až v červnu. Snažíme se toto vnímání změnit, protože areál je v provozu v průběhu celého roku,“ vysvětluje event manager areálu Josef Polzer.

Pivo z Twinbergu, poctivý svařák a grilování ve stanu

I když koupání láká jen otužilce, areál nabízí spoustu jiných důvodů k návštěvě. „Je tu krásně v každém ročním období. A teď na podzim, když příroda hraje všemi barvami, tu máme opravdu nádherně,“ říká Polzer. Po procházce či sportu přijde otevřená restaurace vhod. „Lidé se mohou zastavit na pivo, které speciálně pro nás vaří nedaleký pivovar Twinberg, máme i skvělou výběrovou kávu,“ láká Polzer. V zimních měsících je kladen velký důraz na kvalitu sezónních nápojů. „Například punč a svařák mícháme z kvalitních surovin a vína, nepoužíváme levné kartonové směsi, používáme kvalitní víno od moravských vinařů a vlastní sirup,“ vyzdvihuje Polzer.
Ač se to může zdát neobvyklé, v Poděbradech s chladem nekončí ani grilovací sezóna. „Postavili jsme si speciální grilovací stan a grilujeme skoro pořád, když máme otevřeno. V nabídce bývá i vegetariánské jídlo, s každým jídlem si opravdu vyhrajeme, pečeme si vlastní pečivo, a veškerý sladký sortiment, který najdete na našem baru,“ ujišťuje manager.

Areál žije akcemi: Chystá se zabijačka i KnedlaFest

Že areál skutečně žije, dokládají i pravidelné tematické akce. „Nedávno proběhly úspěšné slavnosti vína a zvěřinové hody. Pro rodiny s dětmi jsme měli třeba Dýňování, kde si malí návštěvníci dlabali dýně,“ vyjmenovává Polzer. V listopadu se chystá tradiční zabijačka a neméně oblíbený KnedlaFest, který se koná už tento víkend. „Ale podzimem to nekončí, po vánočních svátcích chystáme pro naše návštěvníky Punčování & grilování, Grilování se šéfem a všemi oblíbenou Novoroční kýtu. Naše akce nejsou jen o kvalitní kuchyni, ke skvělému jídlu patří i tematická nabídka na baru, výzdoba, program a skvělá atmosféra,“ doplňuje Polzer.

Otužilci vítáni, na led jen bezpečně, Poděbradská baňa

Zimní aktivity se pak soustředí i na sport. „V loňském roce jsme pořádali lekce otužování, letošní zimu se soustředíme více na naši Poděbradskou baňu a zveme všechny milovníky saunování k nám do bani, kterou jsme vybudovali a zároveň věřím, že nabízíme i největší chladící jezírko," usmívá se Polzer. Saunu je možno rezervovat online.

"Samozřejmě doufáme, že se po letech podaří zima a jezero pořádně zamrzne. Byla by to velká paráda,“ říká Polzer. V takovém případě areál aktivně monitoruje led. „Spolupracujeme s odborníky a poskytujeme informace o bezpečné tloušťce ledu, aby lidé věděli, kdy na něj mohou a kdy je to naopak rizikové,“ doplňuje Polzer.

Co se chystá v novém roce
10. - 11. ledna Tatarákové hody
17. - 18. ledna Asijské menu
24. - 25. ledna Řízkování
31. ledna - 1. února Italské menu
7. února Tradiční Zabijačka
21. - 22. února Burgerové hody
28. února - 1. března Koblihový víkend
Sledujte Kalendář akcí

Klíčové je počasí, sledujte Facebook

Areál je podle něj otevřený od pondělí do neděle. „Počasí je pro nás alfa a omega. Jakmile se sezóna zkrátí do zimních měsíců, může se otevírací doba posunout, pokud třeba prší, máme zavřeno. Aktuální otevírací dobu vždy v devět ráno najdete na našem facebooku a v případě změny zde rovněž informujeme, pro měsíc listopad máme otevřeno od úterý do neděle,“ uzavírá Josef Polzer.

Autor článkuJan Procházkaprochazka@olomouc.cz

Jan Procházka