Reklama

Středa 1. dubna 2020, svátek má Hugo, venku je 4.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Pivovary na Beerfest chystají klasiku i cizokrajné speciály. Točit se bude australský ALE i "dvacítka"

Zprávy z regionu

17.9.2016

Autor: Jan Procházka

Beerfest je doslova za dveřmi. Na Korunní pevnůstce vypukne už ve čtvrtek. Těšit se můžete nejen na pestrý hudební program, ale také na rozličnou nabídku piva. Svůj stan rozbijí na festivalu nejen minipivovary z různých koutů Česka, ale také velcí producenti. A všichni chystají kromě svých obvyklých produktů i speciality. Zdá se, že slova jako IPA či ALE se budou letos skloňovat hodně často...

Foto: Jan Procházka

Na Beerfestu se letos představí třiatřicet pivovarů. Přípravu na největší tuzemský pivní festival neberou pivovary na lehkou váhu. „Záleží nám na tom abychom představili naše piva v co nejlepší kvalitě a co nejhezčím prostředí. Tomu samozřejmě odpovídá i pečlivost přípravy výčepních zařízení, stanů a jejich vybavení. Přípravy proto začínáme zhruba dva měsíce před konáním Beerfestu, posledních 14 dní je velmi intenzivních,“ zmínil například Vratislav Hlaváček z Plzeňského prazdroje. Intenzivně se chystají i v Bernardu. „Příprava nám zabere asi dva týdny,“ řekl za pivovar Petr Nachtmann. I malé pivovary nenechávají nic náhodě. „Průběžně se chystáme během celé sezony,“ vzkázala Kira Michl z pivovaru Zašová.

A jaká piva se budou na Beerfestu točit? Každý pivovar se chce vytáhnout. „Na Beerfest kromě jedenáctistupňového ležáku přivezeme i polotmavou dvanáctku, Summer Ale a přivezeme na ochutnání i medové pivo, které běžně v nabídce nemáme,“ prozradil Marián Galíček z minipivovaru Hasič z Bruntálu. I prostějovský Delbeer nabídne lahůdky. „Přivezeme silně chmelený Bock dle původní německé receptury. Dále bude na čepu IPA, klasický ALE dvanáctka a Imperial double Ipa, což je pivečko o síle 10 procent, tedy stupňovitost dvacet,“ láká za pivovar Roman Paníček. Opravdovou lahůdku chystá i pivovar Raven. Jeho sládek pochází ze Sydney a připraví pravý australský speciál. „Bude to Australian Pale Ale, což je naše novinka vařená výhradně z australských chmelů,“ zmínil za pivovar Ladislav Vrtiš. Šest druhů přiveze i pivovar Zašová. „Bude mezi nimi i čtyřsladový polotmavý šestnáctistupňový speciál, který normálně v nabídce nemáme,“ řekla Kira Michl. Poctivou českou dvanáctku doveze pivovar Gwern. „Není nad poctivě udělanou českou klasiku. Naše dvanáctka - světlý, spodně kvašený ležák plzeňského typu - vždy láme rekordy. Je hutná, příjemně chmelená a je z ní cítit slad a hlavně, je to opravdová dvanáctka! Příjemný zážitek z našeho piva pak dokreslujeme speciály,“ popsal za pivovar Petr Ugrin. Lahůdky doveze i Pilsner urquel. Kromě legendární dvanáctky to budou i speciály, které mají možnost pivaři ochutnat jen zřídka. „Jedná se o speciály z našeho programu Volba sládků. Prvním z nich je jantarový Šariš, polotmavý ležák plný intenzivní hořkosti chmele vyvážené karamelovým sladem. Druhým speciálem je Master ALE, zlatě zbarvené svrchně kvašené pivo typu ALE, které se vyznačuje jemnou osvěžující chutí převážně citrusového ovoce a vyváženou hořkostí,“ vylíčil za pivovar Vratislav Hlaváček.

Beerfest se letos koná v netradičním termínu. Místo jara až na podzim. Ovlivní to i nabídku piva? „Počasí je pro pivní speciály důležitý faktor. V letním parnu lidé vyhledávají spíše desítky, speciálům se moc nedaří už jen pro vyšší obsah alkoholu. Na podzim se situace mění, lidé dávají přednost hutnějším pivům. Nám proto termín vyhovuje,“ usmívá se Roman Paníček z Delbeeru. To potvrzuje i Ladislav Vrtiš z Ravenu: „Obecně se dá říct, že se pijí silnější piva. Takže určitě vezmeme něco osmnáctistupňového.“ Silný speciál, který v podzimním počasí přijde vhod, chystá i Bernard. „Očekává se, že nebudou velké pařáky, budeme proto mít v nabídce i třeba náš ALE, který je šestnáctistupňový. Jinak se většinou pije v horkých letních dnech méně stupňovité pivo,“ říká Petr Nachtmann z Bernardu. Oproti tomu minipivovar Gwern vsází na českou klasiku. „Ta se hodí jak v zimě, tak v létě a tedy i na podzim. Každý si najde to své, co mu bude chutnat. Jsme si jisti, že když budeme s naším pivem spokojeni my a bude odpovídat našim představám, budou spokojeni i naši fanoušci,“ domnívá se Petr Ugrin. Podobně hovoří i Vratislav Hlaváček z Plzeňského prazdroje: „Současný dlouhodobý trend se přiklání spíš k tradičním českým ležákům, tedy jedenácti a dvanáctistupňovým pivům. Myslím, že roční období v tom nehraje zase až tak velkou roli. Nicméně je pravdou, že v horkých dnech dávají častěji lidé přednost  i méně alkoholickým desítkám. Vícestupňové speciály si pivaři raději vychutnají v chladnějších podzimních a zimních měsících.“

Důležitou částí přípravy na třídenní festival je i dostatečná zásoba piva. Například předloni vypili návštěvníci sedmdesát tisíc piv. Pivovary proto nepodceňují zásoby ani logistiku. „Chceme naše pivo představit v co nejlepší kvalitě, takže budeme jednotlivé výčepy zavážet postupně, podle potřeby z našich chlazených skladů. Můžu všechny milovníky piva ubezpečit, že ho bude určitě dostatek,“ řekl Vratislav Hlaváček z Prazdroje. Noční můra všech výčepních, tedy smutná hláška „pivo došlo“, se Beerfestu nesmí zhmotnit. To si myslí i Petr Ugrin z pivovaru Gwern. „V plánu máme s sebou vzít třicet soudků. Jsme ale malý a flexibilní pivovárek. Když se do nás fanoušci položí, za dvě hodiny jsme s dalším pivem v Olomouci.“ Marián Galíček z bruntálského Hasiče také ubezpečil: „Závozy budou probíhat každý den.“ Svijany přivezou patnáct hektolitrů svého piva, stejné množství plánuje i Raven. Pivovar Bernard bude točit šest druhů piva a přiveze asi čtyřicet hektolitrů. Prostějovský Delbeer chystá 100 litrů od každého druhu. „Točíme naše piva do kelímků dvě a půl deci, takže je to dostatečná zásoba,“ zmínil Roman Paníček. Například pivovar Krčín ze Sedlčan chystá na Beerfest dvacet sudů.

 Olomoucký pivní festival vypukne ve čtvrtek 22. září a potrvá až do soboty. Kromě pivních lahůdek nabídne i celou řadu hudebních zážitků. Přivítá například Tata bojs, Vašo Patejdla či Vypsanou fiXu a No Name.

Autor článkuJan Procházkaprochazka@olomouc.cz

Jan Procházka
Reklama

Restaurace U Facků - Vsisko

Katalog firem » Restaurace, stravování » Restaurace

Restaurace je situovaná 1 km od OC Olympie. Rozšířená parkovací plocha. Restaurace s českou domácí kuchyní. Možnost pronájmu salonku a velkého sálu - svatby, oslavy, školení, firemní akce...