Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 6.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Otevřeno. Rozhlas se zabydlel v nové budově v Pavelčákově ulici

Zprávy z regionu

18.5.2022

Jan Procházka

Český rozhlas Olomouc najdete od dnešního dne oficiálně na nové adrese. Ze sídla na Horním námětí, odkud vysílal přes sedmdesát let, se přestěhoval jen za roh, do zrekonstruované budovy v Pavelčákově ulici. Ta dnes byla slavnostně otevřena.

V minulosti tu byla prodejna nábytku, poslední desetiletí ale dům na adrese Pavelčákova 2 chátral. Nový život mu teď vdechl Český rozhlas, respektive jeho olomoucká stanice. "Když jsem nastoupil, měl jsem vizi, že přizpůsobíme pracovní podmínky současným nárokům, protože na Horním náměstí už byly dlouhodobě nevyhovující. Povedlo se, generální ředitel mou vizi schválil a já jsem za to ohromně vděčný," říká ředitel olomoucké a ostravské stanice Josef Podstata. Rekonstrukce budovy byla poměrně náročná, architektonicky byla ale zvolen střízlivý přístup a zachování původní podoby z počátku dvacátého století.
"Když už bylo prakticky hotovo a za námi dva roky práce, říkal jsem panu architektovi, že mám pocit, jako by se tu jen vymalovalo," usmívá se Podstata a dodává, že tím nečekaně architekta potěšil. "Pro ně je to pocta, že se jim povedlo navrátit tomu domu původní podobu."

Zbrusu nové vysílací studio už je v ostrém provozu.

Foto: Jan Procházka

V nové budově jsou dvě vysílací studia, malé nahrávací studio, zázemí pro redakci i kanceláře. Většina vybavení je zbrusu nová. „Po téměř pětiletém snažení dostáváme modernizované technické zázemí včetně současného digitálního vybavení a všichni, kteří vysílání připravují, se mohou těšit z podmínek, které odpovídají 21. století,“ těší Josefa Podstatu.

Konečně, raduje se z nových prostor ředitel Českého rozhlasu Olomouc Josef Podstata.

Foto: Jan Procházka

Na staré adrese naopak zůstává velké studio, kde se konají živé koncety a využívá se i pro nahrávání. "To se nám bohužel do nové budovy nevešlo, ale máme to za rohem," vysvětluje Podstata.

Foto: Jan Procházka

Foto: David Kopřiva

Novou budovu dnes slavnostně otevíral i generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral: "Škála činností studia je obrovská. Od rychlého a objektivního zpravodajství až po rozhlasovou prvovýrobu složitějších dramaturgických celků. Byli bychom rádi, kdyby studio ještě více plnilo roli kulturního centra Olomouce a celého kraje."

Veřejnost se do budovy rozhlasu podívá při příštích dnech oetevřených dveří o které je tradičně velký zájem.