Reklama

Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch, venku je 9.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Optické klamy, roboti v zemědělství i nezničitelný motor. Objevte krásu vědy s Fyzikálním kaleidoskopem

Zprávy z regionu

21.1.2022

Autor: red

Studenti středních škol, učitelé, odborníci a další zájemci z řad široké veřejnosti jsou zváni na Fyzikální kaleidoskop, který se letos uskuteční v pátek 28. ledna od 9:00 do 13:00 online přenosem z Pevnosti poznání, interaktivního muzea vědy Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

Foto: Pevnost poznání

Cílem akce je představit fyziku jako zajímavý obor, který má uplatnění v mnoha oblastech lidské činnosti. V programu jsou čtyři přednášky odborníků, které se zaměřují na nejnovější technologie, jež pronikají do všech aspektů našeho života. Mluvit se bude o umělé inteligenci, přírodních jevech, optických klamech i superodolných materiálech.

Popularizační akce je každoročně organizovaná Přírodovědeckou fakultou Univerzity Palackého a představí se na ní jednotlivá fyzikální pracoviště fakulty, včetně hostů z jiných institucí. Letos se zúčastní Petr Münster z Českého hydrometeorologického ústavu Brno, který divákům přiblíží problematiku tornád a bude hovořit o katastrofě na jižní Moravě v červnu roku 2021.

Přednášející Marek Rác z katedry biofyziky popovídá o robotech v zemědělství – například o tom, jak robot pozná, co je plevel a co plodina. V rámci přednášky se účastníci podívají na fyzikální principy, které jsou nezbytné pro správné fungování autonomní farmy. Dalším tématem budou zrakové klamy a jejich příčiny, ve své prezentaci je představí František Pluháček z katedry optiky. Posluchače seznámí s problematikou jejich vzniku a organizací zrakového vnímání.

"Přednášky určitě mohou být zpestřením výuky, a proto zvu všechny pedagogy, aby se k nám 28. ledna dopoledne připojili. Jako učitel fyziky tuto popularizační aktivitu velmi vítám, žáci se seznámí se zajímavými a aktuálními tématy a zjistí, jak mohou látku z učebnic uplatnit v praxi," zhodnotil Fyzikální kaleidoskop Roman Chvátal, programový ředitel Pevnosti poznání.

Přednášející Jan Tomáštík ze Společné laboratoře optiky Univerzity Palackého a Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR se zase bude věnovat problematice povrchu materiálů i objektů. Popíše, jak se povrchy testují a upravují tenkými vrstvami a jak vzniká třeba nezničitelný motor nebo nepromokavá bunda.

"Všechny materiály i objekty světa mají jednu důležitou část, a tou je povrch. Skrze něj s okolím interaguje kladivo, talíř, silnice i komora nukleárního reaktoru. Přihodím i pár zajímavostí z výzkumu vrstev, kterému jsem se věnoval na své nedávné stáži na americké univerzitě Virginia Tech," pozval na program vědecký pracovník.

Katedra experimentální fyziky pořádá Fyzikální kaleidoskop od roku 2003. V posledních letech se ho každoročně účastnilo až 400 středoškoláků z Olomouckého kraje a přilehlých regionů. Letos se uskuteční online na YouTube kanále Pevnosti poznání.