Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 8.4 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Olomoucký Taneční obor ZUŠ Žerotín ruší stereotypy. Nyní rozšiřuje své řady a nabízí více, než byste čekali

Zprávy z regionu

19.5.2023

Autor: kre

Taneční obor ZUŠ Žerotín Olomouc je skvělou volbou pro ty žáky, kteří milují tanec a mají chuť pracovat na sobě, vystupovat při různých příležitostech, soutěžit a najít kamarády v přátelské atmosféře umělecké školy. Právě soutěžní aktivitou a výsledky se tanečnice ZUŠ Žerotín výrazně vymykají celorepublikovým standardům základních uměleckých škol. Přijímací řízení do tanečního oboru bude probíhat už od pondělí 22. do středy 24. května 2023.

Děti si zatančí i lidovky

Foto: Sylva Křenková

"Poměřujeme se se soukromými školami a studii, což je zcela unikátní, vzhledem k tomu, že v privátních subjektech děti tančí někdy až 5x týdně", říká vedoucí Tanečního oboru, bývalá mnohaletá sólistka baletu Moravského divadla Olomouc, Simona Křenková. Kolektiv zkušených pedagogů doplňují Lucie Martináková a Elena Iliina, rovněž dlouholeté sólistky MDO.

Mezi největší úspěchy patří pravidelný postup žáků ZUŠ Žerotín na Dance World Cup, prestižní celosvětovou soutěž. Od roku 2018, kdy se poprvé kvalifikace zúčastnili, postoupili každý rok, a to napříč kategoriemi (sólové choreografie i skupiny), tak tanečními styly (balet, show dance, lyrický tanec). Úspěšně město Olomouc reprezentovali jak žáci v dětské kategorii, tak dospělí. "Několik medailí přivezla sólistka Hana Machovská, která u nás tančí od svého dětství. Za obrovský úspěch ale pokládáme například i úžasné 8. místo v kategorii Show Dance dospělí, kde jsme s choreografií na motivy filmu Schindlerův seznam vybojovali nejlepší výsledek za ČR v obrovské konkurenci 27 profesionálních týmů z celého světa. Další velké úspěchy přišly například na letošní mezinárodní soutěži Na Špičkách Brno, nejprestižnější amatérské baletní soutěži. V nejmladší kategorii dosáhly na 1. místo naše "Agamy", přípravný ročník, složený z holčiček ve věku 5-7 let. Přesto, že většina tančí pouze od září, jejich nadšení, všestrannost, umělecká i pohybová složka porotu přesvědčila," popisuje Simona Křenková, pedagog vítězných skupin.

Medailí na této soutěži cinklo více, bodovaly další dětské skupiny, ale také sólisté a skupiny zkušených tanečnic. "Nelze nezmínit vítězství Julie Alfimové v kategorii moderní tanec sólo do 17 let a Hany Machovské, taktéž moderna, nad 17 let. Nejvíc nás ale nadchl výsledek baletní skupiny do 17 let, kde jsme v konkurenci 17 choreografií získali zlato. Mimochodem, dívky tančily v souladu s názvem soutěže, na špičkách, na kterých se v ZUŠ Žerotín nadané děti učí také," pokračuje Křenková.  Velkým úspěchem bylo také vítězství v sérii Best World Dance Group, kde získal Taneční obor ZUŠ Žerotín cenu za nejúspěšnější školu.

Moderní choreografie Baina sklízí medailová ocenění.

Foto: Sylva Křenková

Právě nyní se nejzkušenější žerotínské baletky chystají reprezentovat školu a Olomoucký kraj na Mistrovství Evropy, které proběhne v červnu v Polsku. "Není to ale jen o soutěžích, zdaleka ne všechny děti musí často vystupovat a soutěžit. Principem výuky na ZUŠ je mimo jiné rozvíjet jejich lásku k pohybu a kultuře, ale také spolupráci v kolektivu a kreativní myšlení. Tanec je velmi vhodnou a hodnotnou aktivitou. Máme v kolektivu i několik chlapců, což je opravdu skvělé. Někdy se stává, že ve snaze najít pro děti kvalitní volnočasovou aktivitu, tanečníci a jejich rodiče "přepálí" začátek. V dětském věku absolvují hromady tréninků, podávají až neskutečné výkony a když dospějí do věku 10 - 12 let, jsou vyhořelí a s tancem končí. Naše přípravky mají možná o něco pomalejší start, když netančí každý den (i to je však vzhledem k výsledkům na soutěžích sporné). Zato ale postupně upevňují lásku k tanci a zlepšují své dovednosti bez negativních vlivů na zdraví či psychiku. Je skvělé, že velká část žáků nás opouští až s odchodem na univerzity a máme tak velmi početný 2. stupeň. Každým rokem pořádáme slavnostní vystoupení v divadle, kterého se účastní všichni naši žáci v celém širokém věkovém spektru, od 5 do 18 let. Tanec žáky i po těch letech moc baví, a to považuji nakonec za největší úspěch," uzavírá Křenková.