Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 9 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Olomouckou street art a graffiti scénu třiceti let představí unikátní výstava Město jako chrám, graffiti jako Písmo svaté

Kultura

9.8.2022

roc

Až do 27. srpna mají lidé možnost navštívit retrospektivní výstavu s názvem Město jako chrám, graffiti jako Písmo svaté. Ta mapuje éru graffiti a street artu posledních 30 let na území Olomoucka a představí tvorbu umělců jako je MuDr.Pudr & Crazy Crime i BFAM crew. Vstup na výstavu ve Studiu G21 na Dolním náměstí je zdarma.

Foto: archiv Street Art Festival

„Název výstavy se může zdát lehce kontroverzní, přesto je nadmíru výstižný. Tím, čím je chrám pro věřícího, je město pro sprejera a umělce. A ačkoliv jsou chrámy střeženy, nevyhnou se občas znesvěcení, podobně jako ulice či domy,“ uvádí kurátorka výstavy a zároveň organizátorka Street Art Festivalu, Romana Junkerová.

Za vrcholnou éru street artu v Olomouci lze považovat plastové černé kočky, ale výstava připomene i polystyrenové balonky či plakáty George W. Bushe, které byly reakcí na celosvětové dění po 11. září 2001. „Právě zmiňované kočky a balónky byly ve své době populární natolik, že je lidé odlepovali a brali domů,“ dodává s úsměvem Romana Junkerová. Výstava je podle ní jedinečná jak tím, že má návštěvník možnost zhlédnout originály pouličního umění, které se v ulicích Olomouce nacházely, tak i tím, že se jedná vůbec o první počin zmapovaní graffiti a street artové komunity na území Olomouce

Výstava nemá za cíl ukázat divákovi, co je líbivé a co nikoliv. Výjimečně nechává nahlédnout pod pokličku do uzavřené subkultury kreativních lidí, kteří veřejný prostor Olomouce obohacovali nenásilnou tvorbou. Graffiti a street art je stejně jako forma umění také společenský fenomén a odraz doby, kdy byl internet v plenkách a teenageři si krátili čas po škole hraním s hakisákem a posloucháním hip hopu. Vliv na rozvoj street artu v Olomouci měla i scéna v Praze, Pasta Oner a časopis Pop Life vydávaný v letech 1994–2001, jehož originální výtisky je možné na výstavě vidět také. Graffiti a street artová scéna se přirozeně prolínala, často ti samí autoři tvořili chvíli graffiti a chvíli street art, nové crew se objevovaly jako houby po dešti. Nejstarší fotografie pochází z roku 1994, nejnovější je z roku 2022. Kromě zániku vojenského areálu na Velkomoravské ulici výstava ukazuje i současnou podobu Olomouce.

Foto: archiv Street Art Festival

Vstup na výstavu je zdarma. Studio G21 najdete na adrese Dolní náměstí 7.  "Možné je navštívit i komentované prohlídky města, kde se návštěvníkům ukáže street artová tvorba přímo v ulicích města. Prohlídky proběhnou 18. a 25. srpna a cena je 150 Kč na osobu," doplnila Junkerová.