Reklama

Čtvrtek 16. května 2024, svátek má Přemysl, venku je 14.4 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Olomoucké restaurace lákají na velikonoční speciality

Tipy a názory

23.3.2016

Autor: Barbora Sísová

Jaro je konečně tady a zpoza mraků už čím dál častěji začíná vykukovat také sluníčko. S přicházejícím prvními jarními paprsky bychom měli změnit také náš jídelníček. Zatímco během zimních měsíců si zpravidla dopřáváme tučnější pokrmy, jako jsou nejrůznější zabíjačkové a vepřové hody, na jaro by se naše chuťové buňky měly začít připravovat na mladé jarní menu, jehož součástí je nejen spousta zeleniny, ale především mladá masa, jako je kuřátko, jehněčí či telecí. Vyrazili jsme proto do terénu a zjistili jsme, kde si pochutnáte na skvělých jarních delikatesách a které restaurace v rámci svého poledního menu zítra nabídnou tradiční špenát či jinou velikonoční specialitku.

Podívejte se, de si pochutnáte na jehněčím kolínku, telecí kýtě, králíkovi na smetaně či kohoutovi na víně. Podívejte se, de si pochutnáte na jehněčím kolínku, telecí kýtě, králíkovi na smetaně či kohoutovi na víně. Foto: Depositphotos.com

Zelený čtvrtek láká na špenát, kopřivy i hrách. Měly by přinést pevné zdraví po celý rok

Dříve bývalo tradicí na Zelený čtvrtek jíst především zelené pokrmy jako zelí, kopřivy, špenát a hrách. Právě pokrmy připravené z těchto potravin měly člověku zaručit pevné zdraví po celý rok. A vůbec nezáleží na tom, v jaké podobě se na vašem talíři zazelenají. Špenát může být vařený, dušený nebo čerstvý. Při pohledu na polední menu většiny olomouckých restaurací to vypadá, že tradice se udržela dodnes. Vybrali jsme pro vás několik restaurací, které se inspirovaly tradičními velikonočními svátky, a špenát zapojily do čtvrteční nabídky poledního menu. A to, ať už v té nejklasičtější podobě s masem, vajíčkem, knedlíkem či brambory, nebo v originálnějších receptech, které se od těch tradičních mírně vzdálily. Pokud tedy chcete být po celý rok zdraví, navštivte tyto restaurace.

Čtvrteční klasika - špenát, vajíčko a bramborový knedlík. Jídlo však najdete v olomouckých restauracích v nejrůznějších podobách. Záleží jen na vás, která varianta vyhraje. Čtvrteční klasika - špenát, vajíčko a bramborový knedlík. Jídlo však najdete v olomouckých restauracích v nejrůznějších podobách. Záleží jen na vás, která varianta vyhraje. Foto: Depositphotos.com

Připadá vám klasický špenát natolik obyčejné jídlo, že si jej raději uděláte doma a do restaurace byste raději zamířili na něco zajímavějšího? I v tomto případě známe řešení. Co říkáte například na jarní krůtí rolku se špenátem, bramborem a mrkví nebo na jarní kuřátko pečené na kopřivové nádivce s žampiony a slaninou, bramborovou kaší s máslem a petrželkou.

Vychutnejte si špenát i v trochu nezvyklé podobě, například ve formě špenátové pizzy. Vychutnejte si špenát i v trochu nezvyklé podobě, například ve formě špenátové pizzy. Foto: Depositphotos.com
Nejen na špenát, ale i na jiné speciality narazíte v průběhu čtvrtečního dne. Co říkáte například na tento telecí řízek? Nejen na špenát, ale i na jiné speciality narazíte v průběhu čtvrtečního dne. Co říkáte například na tento telecí řízek? Foto: Depositphotos.com

  • Študáč - Bramborové gnocchi s grilovaným kuřecím masem a listovým špenátem
  • Jazz Tibet Club - Jarní krůtí rolka se špenátem, bramborem a mrkví 
  • Restaurace na Pile - Pizza Spinaci (rajčata, sýr, kuřecí maso, listový špenát, vejce)
  • Cafe restaurant Caesar - Pizza Spinaci (rajčatová směs, mozzarella, špenát, klobása, šunka, česnek)
  • Restaurace Podkova - Bramborové gnocchi s kuřecím masem, špenátem a smetanou 
  • Pizzerie U Netopýra - Salát z baby špenátku, pancetty, sušených rajčat a restovaného česneku na plátky, olivy, parmazán, opečený toast
  • Restaurace Benada - Farfalle s kuřecím masem a špenátem
  • Morgan’s Restaurant - Pizza Spinaci (rajčatová směs, sýr, česnek, listový špenát, vejce)
  • Restaurace Roxbury  - Calzone (plněná pizza) se špenátem, žampiony, česnekem, vyprančenou slaninkou a mozzarellou
  • VitalitaCentrum  - RAW OBĚD špenátový salát s medovo-citronovou zálivkou a zeleným jablkem

  • Študáč - Smažená telecí játra, vařené brambory, tatarka
  • Prachárna Garden restaurant - Tymiánové králičí stehno na kořenové zelenině se smetanovou omáčkou a houskovým knedlíkem, Velikonoční krůtí roláda s bramborovou kaší
  • Restaurace Benada - Telecí kýta se zeleným hráškem, baby karotkou a bramborovým pyré 
  • Vegamenu - Jarní salát s velikonoční tofu nádivkou
  • Atmosphere - Králičí hřbet, celer, hořčice, rozinky (předkrm)
  • Hotel Trinity - Telecí řízek smažený, lehký bramborový salát s jarní cibulkou a hráškem, Jarní kuřátko pečené na kopřivové nádivce s žampiony a slaninou, bramborová kaše s máslem a petrželkou
  • Atlant - Řezy z telecích jatýrek, smažené hranolky, tatarská omáčka
  • Malá Varna - Zadělávané telecí blanquette s rozpečenou bagetkou
  • Cafe New One - Telecí líčka v omáčce z kořenové zeleniny a bramborová kaše s křenem

Udělejte si výlet na Svatý Kopeček : Restaurace Archa nabízí jarní kuřátko s velikonoční nádivkou, jehněčí kýtu i grilovaného candáta na špenátovém hnízdu

Od pátku 25. března až do příštího čtvrtka 31. března si můžete výlet na Svatý Kopeček zpestřit příjemnou návštěvou restaurace Archa, kde si pro vás připravili speciální velikonoční menu. Po jarní procházce v lese nebo návštěvě zoo si tak můžete vychutnat příjemný oběd z mladých mas. Podává se například pečené jarní kuřátko s velikonoční nádivkou a bramborovým pyré, telecí scaloppini, grilovaná jehněčí kýta dochucená česnekovým olejem se šťouchanými bramborami. V nabídce jsou i dietnější varianty – grilovaný filet z candáta na špenátovém lůžku nebo jarní salát s křepelčími vejci. Pokud se už teď těšíte, ale bojíte se, že by si z nabídky nevybral váš partner nebo děti, nezoufejte, v restauraci mysleli také na ně, takže v nabídce nechybí ani svíčková nebo smažený sýr.

Francouzský kohout na víně a kořenové zelenině se šťouchaným bramborem - tuto specialitu nabízí Restaurace Garnet Francouzský kohout na víně a kořenové zelenině se šťouchaným bramborem - tuto specialitu nabízí Restaurace Garnet Foto: Restaurace Garnet

Restaurace Garnet vsadila na všechno, co má křídla. Ochutnejte kachnu, husu, křepelku i bažanta

Pro trochu jiné pojetí jarních specialit se rozhodla restaurace Garnet, která vsadila na speciální ptačí menu. Návštěvníky tak láká nejen na klasické jarní kuřátko s nádivkou s medvědím česnekem, ale třeba také na křepelku s houbovou nádivkou nebo pečeného bažanta či francouzského kohouta na kořenové zelenině a červeném víně. Chybět nebude ani klasika – pečená kachna s červeným zelím či husa s kysaným zelím, obojí podáváno s bramborovým i houskovým knedlíkem. Ptačí menu restaurace nabízí už od 21. března, proto raději návštěvu nenechávejte na poslední chvíli, aby na vás ještě nějaká okřídlená delikatesa zbyla. Poslední příležitost budete mít v sobotu 26. března.

Vychutnejte si romantické tříchodové menu v Podkově

Tříchodové velikonoční menu si pro své hosty nachystala od 25. do 27. března restaurace Podkova. V romantickém prostředí si můžete spolu se svým partnerem vychutnat špenátovou polévku s krutony, jehněčí krk na kořenové zelenině se šťouchanými brambory. A tím to zdaleka nekončí. Jako dezert se podává čokoládovo-pistáciový dortík zdobený čokoládový střepem. Cena menu pro jednu osobu je 280 korun.

Pečená krůta pro celou rodinu, lahodné jehněčí kolínko i kůzlečí burger. To je lákavá nabídka restaurace Lobster

Pokud máte v plánu vyrazit na velikonoční menu s celou rodinou, pak doporučujeme příjemné posezení v restauraci Lobster, kde vám naservírují asi tříkilovou krůtu z francouzského chovu s mandlovou nádivkou, pečenými bramborami a krémovou tymiánovou omáčkou. V nabídce je i jehněčí kolínko s pastyňákovým pyré a bramborovou slámou nebo kůzlečí burger, s domácí brioškou, čedarem, steakovými hranolkami a sladkou chilli omáčkou.

Oběd či večeře pro celou rodinu. V restauraci Lobster nabízí pečenou francouzskou krůtu z chovu s mandlovou nádivkou, pečenými brambory a krémovou tymiánovou omáčkou Oběd či večeře pro celou rodinu. V restauraci Lobster nabízí pečenou francouzskou krůtu z chovu s mandlovou nádivkou, pečenými brambory a krémovou tymiánovou omáčkou Foto: Depositphotos.com

Plan B zpestřil svou týdenní nabídku o trhané jehněčí v tortille i králíka na smetaně

Jarními stravovacími návyky je ovlivněno také týdenní menu v Planu B, kde až do soboty můžete ochutnat například trhané jehněčí v tortille s mátou a sýrem feta, salátkem a tzatziki nebo další jarní specialitku – pomalu pečené králičí stehno na smetaně doplněné domácími krupicovými nočky.

Restaurace Caesar láká na pečené jehněčí kolínko na černém pivu
s rozmarýnem, glazírovanou šalotkou a bramborovou kaši Restaurace Caesar láká na pečené jehněčí kolínko na černém pivu s rozmarýnem, glazírovanou šalotkou a bramborovou kaši Foto: Restaurace Caesar

Jarní menu v restauraci Caesar: pečené jehněčí kolínko na pivu, steak z telecí kotlety i baby coquelette

Chystáte se na velikonoční trhy? Pak můžete spojit poznávání zdejších stánků s ochutnávkou velikonoční gastronomie v restauraci Caesar, kde můžete ochutnat karotkový krém nebo některý ze tří vytříbených chodů – kuřátko Baby Coquelet podávané s jarní zeleninou na másle, kopřivovo-bylinkovou nádivkou s jemným hráškovým pyré, pečené jehněčí kolínko na černém pivu nebo steak z telecí kotlety s gratinovanými brambory a omáčkou z vína.

Zelený čtvrtek se zeleným pivem v ruce

A kromě špenátu patří k zelenému čtvrtku už několik let také zelené pivo. To nabízí v Olomouci hned několik hospod a restaurací. Zelenou třináctku Starobrno můžete ochutnat například v Atlantu, v Pizzerii U Jana, Baru Venuše nebo v Holickém statku. V restauraci U Zlatého lva nebo v Temple Irish Pubu je na čepu litovelské zelené pivo, které bylo původně vyrobeno k Svátku svatého Patrika.

Ať zvolíte z naší velikonoční nabídky cokoliv, věříme, že nešlápnete vedle. Přejeme nejen dobrou chuť, ale také krásné velikonoční svátky.

Autor článkuBarbora Sísovásisova@olomouc.cz

Barbora Sísová