Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 10 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Olomoucké dny německého jazyka nabídnou svobodu bez hranic

Tipy a názory

18.3.2019

Autor: red

Olomoucké dny německého jazyka se letos v Olomouci konají již po páté. Jejich dlouhodobou snahou je přiblížit Olomoučanům kulturu německojazyčných zemí a bořit stigmata, která jsou s německým jazykem stále spojená.

Tohle není Kalifornie

Foto: Archiv pořadatele

Na své si během nich přijdou jak žáci základních škol, pro které festival již tradičně pořádá řadu přednášek, projekcí a her v dopoledních hodinách, tak široká veřejnost. Ta se může těšit na bohatý program plný filmů, tance, autorských čtení, divadla i komentovaných procházek. Letošní ročník se vrací do historie. K výročí dvou výrazných milníků, jubileí ztráty a znovunabytí svobody, letům 1939 a 1989. 80 let uplynulo od okupace a začátku druhé světové války a 30 let od revolučních událostí listopadu 1989.

Téma Svobody bez hranic se odrazí ve všech programových blocích - v historických tématech i soudobé rebélii. Vzdor skateboardistů vůči společnosti NDR v 70. a 80. letech zachycují autentické archivní záběry, které zpracoval dokumentarista Marten Persiel do celovečerního filmu Tohle není Kalifornie, budou promítány ve spolupráci se spolkem Pastiche Filmz 10. 4. od 19:30 ve filmovém sále UC UP Konvikt.

4. dubna v 16:00 v prostorách Vědecké knihovny festival slavnostně zahájí vernisáž výstavy nazvané KomiX. Současní čeští a němečtí autoři svobodného média komiksu představí svou tvorbu v kurátorském výběru Marka Rubce. Nejen nejmladší návštěvníci si pak budou moc sami vyzkoušet takový komiks vytvořit, a to v rámci workshopu vedeného kurátorem.

Generačním rozdílům, složitému vztahu matky s dcerou v dialogu se věnuje nový román spisovatelky Ulrike Anny Bleier Bushaltestelle, vydávající se mimo jiné také ke kořenům protagonistek, do dob Protektorátu Böhmen und Mähren. Přijede jej do Olomouce osobně představit. O tom, jak těžce se hledá svoboda migrantům, pak bude prostřednictvím svého autorského čtení vyprávět afghánský rodák žijící v Německu, Hassan Ali Djan. Naopak s odlehčením sobě vlastním se se všemi předsudky spojenými s rozdíly mezi Čechy a Němci vypořádá divadelní kabaret Das Thema. Ve spolupráci s Divadlem na cucky bude uvedena také inscenace Opletal, divadelní pátrání tří herců zaměřené na otázky národní identity a zkoumání příčin našich historických komplexů.

Prostor pro svobodný tanec Vám nabídne dobová swingová tančírna za již tradičního hudebního doprovodu česko-německé kapely SwingIt (neděle 7. 4., 19:00, Centrum pohybu, Sokolská 7); i ojedinělý večer elektronické hudby (5. 4. od 21:30) v Krytu civilní obrany v Bezručových sadech. Hlavní hvězdou zde bude německá DJ Solaris, rezidentka progresivního lipského klubu Institut für Zukunft. Krom netradiční návštěvy krytu budou mít diváci v rámci Olomouckých dnů německého jazyka také možnost vychutnat si studentské divadlo a literární čtení v prostorách odstavené tramvaje T3 poblíž plaveckého bazénu. V úterý 9.4. se pak budou moci návštěvníci spolu s germanistou Viktorem Tichákem vydat na procházku po olomouckém hřbitově v Neředíně, zaměřenou na významné německojazyčné osobnosti města.

Završením festivalu pak bude komentovaná procházka po stopách zaniklých sudetských osad na Libavsku, která se uskuteční v sobotu 13. dubna. Odbornými průvodci budou předseda Okrašlovacího spolku Lubavia Jindřich Machala a historik Vědecké knihovny v Olomouci Jiří Glonek. Přítomni budou také němečtí pamětníci. Na místo výletníky zaveze historický autobus přímo z Olomouce.

Pro více informaci a podrobný program sledujte FB stránku Festival Olmützer Kulturtage nebo web www.vkol.cz.