Reklama

Úterý 19. března 2024, svátek má Josef, venku je 4.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Olomoucké P-centrum shání finance na novou terapeutickou místnost. "Takhle už to dál nejde!" vzkazují ve videu

Zprávy z regionu

18.4.2021

Autor: red

Poptávka po službách P-centra dlouhodobě roste. Stávající počet dvou konzultačních místností již přestává stačit. Proto se P-centrum rozhodlo videem upozornit na tuto situaci a žádá dárce o podporu v získání financí na novou konzultační místnost.

Mladá žena navštíví P-centrum, aby se zde setkala s terapeutkou. Setkání má ale jeden háček, všechny terapeutické místnosti jsou obsazené. Nezbývá nic jiného než improvizovat
a přesunout konzultaci do jediné volné místnosti, kterou je toaleta. P-centrum se videem laděným do žánru grotesky snaží upozornit na omezenou kapacitu konzultačních místností
a žádá dárce o podporu v získání financí na novou konzultační místnost. Náklady na její vybudování jsou odhadnuty na 150 000 korun.

Poptávka po službách centra dlouhodobě převyšuje stávající kapacitní možnosti. K jejich rozšíření je plánováno využití prostor kanceláře Galerie U Mloka, která se nachází v centrále P-centra na Lafayettově ulici. Právě zde jsou plánovány stavební úpravy, na jejichž konci by měla vzniknout nová místnost pro osobní konzultace terapeutů s jejich klienty.

"Pro některé klienty je kontakt s terapeutem jedinou možností, kde lze bezpečně mluvit
o svých pocitech a hledat cesty, jak své chování změnit. Bohužel naše kapacita zcela neodpovídá tomu, kolik lidí by naši podporu potřebovalo. Chybí nám více konzultačních místností na osobní setkávání," popisuje situaci Dagmar Krutilová, ředitelka P-centra.

Přispět na novou terapeutickou místnost zájemci mohou na stránce projektu Vybíráme na třináctou komnatu, který lze najít zde → 

Přechod mnohých konzultací v důsledku protiepidemických opatření do online prostoru někteří klienti nenesou lehce. Již samotné osobní setkání s terapeutem má terapeutický potenciál, zvláště v době, kdy se množství sociálních kontaktů v důsledku pandemie snížilo na minimum. "Aktuální situace je pro všechny obtížná. O to víc je obtížnější pro lidi, kteří do ní vstoupili se závislostí a snaží se z ní vyjít ven. Uzavření míst pro volnočasové aktivity a omezení osobních kontaktů jim vzala podstatnou část manévrovacího prostoru v boji se závislostí," uvádí Ondřej Skopal z Poradny pro alkoholové a jiné závislosti. Poradna již delší dobu registruje zvýšenou poptávku po terapeutických službách.

Stávající situace a omezení osobních kontaktů se odráží také na psychické pohodě dětí, jak popisuje Lenka Poláková, vedoucí Mediačního centra: "U dětí se objevují potíže spojené
s omezenými kontakty s vrstevníky a online výukou. Izolaci zvládají obtížně. V důsledku toho děti zažívají pocity samoty, nejistoty, úzkosti. Stávající situace negativně ovlivňuje jejich vnímání a prožívání."

Nová terapeutická místnost tak zvýší kapacitu terapeutům P-centra pro osobní setkávání s klienty. Jedna z místností je navíc téměř každé úterý na půl dne rezervovaná pro konzultace s psychiatričkou P-centra. Terapeuti se tak v tento den musí dělit o jednu konzultační místnost. Týdně tak desítka osobních setkávání probíhá kvůli přetížení konzultačních místností v kancelářích terapeutů.