Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 7.4 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Olomoucká zoo má dalšího žraloka

Zprávy z regionu

22.10.2021

roc jap

Olomoucká zoologická zahrada se nedávno ujala samice žraloka černoploutvého. Ta přicestovala z tornádem poničené Zoo Hodonín. Návštěvníci tedy mohli v nádrži spatřit žraloky hned dva. A nyní se jejich počet opět rozrostl. Z brněnského obchodního centra Rozkvět dorazila samice, která tam přerostla podmínky akvária.

„Jedná se o téměř tříletou samici, která k nám přišla v ne zcela dobré kondici, ale doufáme, že se brzy aklimatizuje. Pro to svědčí i skutečnost, že už přijímá potravu, kterou obohacujeme o potřebné vitaminy,“ uvádí Josef Drtil, zástupce vedoucího pavilonu šelem a mořských akvárií.

Olomoucká zoo se zabývá chovem těchto paryb od roku 1999. "V tomto roce jsme přivezli tři jedince, mláďata, která za půl roku vyrostla z původních 30 cm na 60 cm. Jedna z původních samic je v zoo dodnes," připomněla mluvčí zahrady Iveta Gronská. 

Žralok černoploutvý patří k rychlým plavcům, žijících v mělkých lagunách v okolí korálových útesů a mangrovech v indicko-pacifické oblasti, přes Suezský průplav vypluje občas i do Středozemního moře. Proniká do hloubek až 75 metrů, mláďata se vyskytují v mělčích vodách. Člověka napadá spíše výjimečně, a to většinou tehdy, když si splete jeho nohy s rybami. Jinak upřednostní menší druhy ryb, korýše a hlavonožce. Celým tělem dokáže vyskočit nad vodní hladinu a rozhlédnout se po okolí. Pohlavně dospívá po dosažení délky 110 cm. Dospělec dorůstá obvykle 110 až 150 cm, výjimečně až 180 cm. První hřbetní ploutev a spodní část ocasní má na svém konci černé zbarvení. Žraloci jsou živorodí, vejce se vyvíjí v těle samice, která rodí 2 až 4 mláďata.