Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 11.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Olomoucká muzejní noc zpřístupní sbírky muzeí, galerií a knihoven, nabídne i komentované prohlídky palmového skleníku či fortů

Kultura

10.5.2019

Autor: Zuzana Doleželová

Olomoucká muzejní noc se letos uskuteční už 17. května a zpřístupní obyvatelům krajského města a jeho návštěvníkům sbírky významných muzeí, galerií, knihoven i dalších kulturních institucí. Je to jedinečná příležitost projít si nejen výstavy v neopakovatelné atmosféře páteční noci. Olomoucká muzejní noc je součástí Festivalu muzejních nocí, který se koná v celé České republice.

Ilustrační foto

Foto: Archiv redakce

Fenomén muzejních nocí patří ve velkých evropských metropolích již řadu let ke stálým prezentacím kulturního dědictví zvláště atraktivním způsobem. Muzea a galerie nabízejí nočním návštěvníkům kromě prohlídek svých stálých expozic a výstav také řadu doprovodných i kulturních programů. V roce 2004 se po vzoru jiných evropských měst ujalo Národní muzeum iniciativy zorganizovat první Pražskou muzejní noc. Nevšední zájem muzejních institucí o tuto novou formu propagace a popularizace muzejnictví, ale především její ohlas u široké veřejnosti spontánně vyústil ve vznik celorepublikového Festivalu muzejních nocí. Letos se tak uskuteční jubilejní 15. ročník, Olomouc nabídne návštěvníkům 6. ročník.

Muzeum moderního umění i Arcidiecézní muzeum

Pro ty, kteří si nechtějí nechat ujít Olomouckou muzejní noc, jsou v pátek 17. května od 18:00 do 22:00 připraveny edukační aktivity. Uskuteční se prohlídky Muzea moderního umění a Arcidiecézního muzea Olomouc. Dospělým návštěvníkům představí multimediální průvodce vybraná díla z Obrazárny olomouckých biskupů a arcibiskupů a jižního křídla Arcidiecézního muzea Olomouc. Nově naleznou zvídaví návštěvníci v tabletech rozsáhlejší popisky a srovnávací materiál v podobě obrázků, videí a audio záznamů. Tablety si bude možné zapůjčit u vstupu do Obrazárny v prvním patře. V Muzeu moderního umění bude od 18:00 do 20:00 probíhat program Bludičky (muzejní) noci - tvůrčí dílna pro děti s dospělým doprovodem.

Vlastivědné muzeum

K návštěvě vybízí také Vlastivědné muzeum. To nabídne stálé expozice: Příroda Olomouckého kraje, Olomouc – patnáct století města, Galerie osobností Olomouckého kraje, Od kolébky do hrobu, Lékárenské herbárium, Příběh kamene, Hanácký obr Josef Drásal, Dějiny Vlasteneckého spolku muzejního, ale také výstavu Giganti doby ledové 2 (70 Kč dospělí, 40 Kč děti 6?15 let, studenti důchodci, ZTP), doprovodný program: Jak se žilo v době ledové (interaktivní stanoviště pro rodiny s dětmi). Stálé expozice a doprovodný program budou zdarma.

Arcibiskupský palác

Na program láká také Arcibiskupský palác. V 17:30 se uskuteční koncert k poctě olomouckého arcibiskupa Rudolfa Jana, od 18:00 do 24:00 pak komentované prohlídky zaměřeny na osobnost arcibiskupa Rudolfa Jana (omezená kapacita skupin do 30 osob, interval mezi prohlídkami 20 minut, poslední prohlídka 22:40). Prohlídky s průvodcem každých 20 minut od 18:00 do 22:40.

Výstaviště Flora

6. ročník Olomoucké muzejní noci podpoří také Výstaviště Flora. Pro návštěvníky chystá noční komentované prohlídky palmového skleníku. Na speciálně nasvícený skleník ve Smetanových sadech se mohou lidé těšit v pátek 17. května, komentované prohlídky budou v časech 20:30, 21:30 a 22:30. Kapacita míst na komentované noční prohlídky sbírkových skleníků je omezená. Vstupenky jsou již v prodeji na www.flora-ol.cz.

Sbírkové skleníky a botanická zahrada s rozáriem jsou jinak návštěvníkům otevřeny každý den kromě pondělí vždy od 9:30 do 18:00. Do botanické zahrady a rozária je vstup volný.

Fort Tafelberg

17. května se mohou zájemci těšit na prohlídky fortu Tafelberg, součásti olomouckého pevnostního systému, která byla vybudována na Tabulovém vrchu v letech 1839 až 1846. Pevnůstka je jedním z objektů tzv. fortového věnce - unikátního projektu podplukovníka Wurmba z roku 1850. Je přitom v souboru fortových staveb v Olomouci výjimečná, neboť byla využívána hlavně jako vězení. Tafelberg je podle příznivců fortifikačních staveb jedinou stavbou, která rozlehlostí a zachovalostí vnitřních chodeb může konkurovat slavné pevnosti v Josefově. Ústřední část rozsáhlého areálu pevnůstky v současnosti slouží jako Centrální spisovna FN Olomouc. Komentované prohlídky začnou v 19:00, 19:30, 20:00, 20:30 a ve 21:00. Vstup do objektu bude možný výhradně v doprovodu průvodce. V podzemí není instalováno elektrické osvětlení, prohlídka podzemních prostorů je zabezpečena přenosnými individuálními svítidly a provizorním osvětlením. K absolvování prohlídky je nezbytné mít vlastní svítilnu. Prohlídka, jejíž trasa není bezbariérová a je nevhodná pro děti do 3 let, trvá celkem zhruba 50 minut. Vstup dětí do 10 let je možný pouze v doprovodu dospělých, kteří odpovídají za jejich chování. V podzemních prostorách se teplota pohybuje kolem 10 až 15 stupňů Celsia, je proto vhodné se podle toho přiměřeně obléci a použít pevnou obuv. Rezervace prohlídek je možná přes web nebo na telefonu 588 442 489.

Freskový sál Komenium

V 18:00, v 19:00 a ve 20:00 se uskuteční komentované prohlídky nově zrestaurovaného slavnostního freskového sálu – provází hlavní restaurátor a akademický malíř Radomír Surma. je nezbytná registrace v Informačním centru města Olomouce.

Pevnost poznání

Vyberte si svou historickou uniformu a vydejte se do doby, kdy se v Olomouci psaly dějiny. Akční a erudovaní animátoři vám prozradí vše o životě v Pevnosti v dobách, kdy ještě nebyla útočištěm pro poznání, ale pro dělostřelectvo. Ústřední dominantou expozice je vtipný komiksový příběh na 12 velkoformátových panelech. Vypráví o vzniku impozantní olomoucké pevnosti a poutavě shrnuje události, v nichž figuruje sama Marie Terezie nebo císař František Josef I. Otevřeno bude od 18:00 do 23:00, vstupné je 30 Kč.

Kompletní přehled otevřených památek a program Olomoucké muzejní noci naleznete ZDE.