Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 13.4 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Olomouc zvítězila, Šternberk veze bod

Sport

21.2.2020

Shodně na palubovkách svých soupeřů se ve 23. kole extraligy volejbalistek představily oba týmy z Olomoucka. Univerzita Palackého měla v Prostějově svému rivalovi co vracet, ve 2. kole zde totiž prohrála hladce 0:3. Tentokrát se ale favorit zaskočit nenechal a zvítězil na prostějovské palubovce také ve třech setech. Sokol Šternberk se v přímém boji o sedmou příčku utkal v Brně s celkem Králova Pole, nad nímž sice dvakrát vedl o set, nakonec má ale zase jen bod za prohru 2:3.

Do zápasu dvou finalistů minulého ročníku extraligy vstoupily lépe domácí Prostějovanky, které si několikrát vypracovaly až čtyřbodový náskok (7:3, 11:7). Univerzita sice vždy skóre téměř dorovnala, úplně srovnat krok se jí však podařilo až na třetí pokus (14:11, 14:14). V tu chvíli se set lámal; Olomoučanky se brzy samy dostaly do vedení (15:18) a při servisu Bezhandolské od stavu 17:19 dokonale ovládly koncovku - výsledek 17:25 korunovala bulharská blokařka ve službách VK UP esem.

Druhá sada začala velmi podobně jako ta první (6:2, 9:5). Prostějov pak vedl dokonce 16:8, jenže to už další obrat startovala servírující Orvošová (16:14). Vzápětí bylo vyrovnáno (18:18) a s nepříznivým stavem si univerzita poradila i v koncovce, když otočila z 22:20 na finálních 23:25.

Ještě jeden pokus vicemistryň v samotném úvodu třetí části (5:2) byl velmi brzy zlikvidován (6:7) a pak už se duel rychle blížil ke svému konci. Z naposledy vyrovnaného skóre 12:12 to bylo 12:16 a domácí celek od té chvíle získal už jen tři výměny - 15:25 a 0:3.

„Dnes mi to připadalo z obou stran takové bez šťávy. My jsme museli otáčet nepříznivý průběh všech tří setů, z nichž nejtěžší i nejdůležitější byl ten druhý zvládnutý až ve vyrovnané koncovce. V závěru už domácí tým nekladl žádný odpor. Podstatné bylo, že jsme po špatných úvodech pokaždé přitlačili na podání, zlepšili útok i celkově náš výkon. Zkušenostmi pomohla střídající nahrávačka Dudová, která mančaft uklidnila,“ řekl trenér vítězného družstva Petr Zapletal.

„Dva sety jsme vyrovnaně bojovali a myslím, že jsme měli na zisk toho druhého. To ale nic nemění na tom, že soupeř byl celkově lepší, zejména na přihrávce a v obraně a také prokázal větší šikovnost v mezihře. My jsme dobře začali každou sadu, hlavně ve druhé jsme měli už velký náskok. Potom se to však vždycky zlomilo v jednom nebo dvou postaveních, přestala nám jít přihrávka a následně i útok, často jsme chybovali. A soupeř nás převálcoval,“ konstatoval kouč Prostějova Ľubomír Petráš.

Ve 24. soutěžním kole bude Olomouc hostit už tuto sobotu od 17 hodin svého nedávného soupeře ze semifinále Českého poháru, Duklu Liberec.

VK Agel Prostějov0:3VK UP Olomouc
(-17, -23, -15)
Rozhodčí:Horký, Vachutka
Čas:65
Diváků:350
Sestava VK Agel Prostějov:Fričová, Stümpelová, Zatloukalová, Nová, Kozmík Tomášeková, Kopáčová
Libero:Slavíková, Baláková
Střídání:Jurčíková, Dvořáčková, Boudová
Sestava VK UP Olomouc:Hodanová, Trnková, Orvošová, Michalíková, Bezhandolská, Handleyová
Libero:Stavinohová
Střídání:Dudová

Utkání dvou sousedů v tabulce bojujících o sedmou příčku bylo v úvodním setu dlouho vyrovnané a těsné vedení se přelévalo ze strany na stranu. Jako první se bodově dokázaly odpoutat hráčky Králova Pole (15:11), které vedly nejvíc 17:19, jenže Sokol při podání Karabinovičové otočil šesti body v řadě (17:19). Navíc se od stavu 19:20 postavila na servis mladá Látalová a rázem to bylo 19:23. Šternberk už nabídnutou šanci nepustil a získal úvodní dějství 25:22.

Tento úspěch hosty navnadil a začátek druhé části patřil jim (0:3, 2:5). Za stavu 6:6 už však bylo vyrovnáno a začínalo se znovu. Tentokrát to byl brněnský tým, jenž udával tempo (12:9, 16:10), ale Hanačky opět prokázaly bojovného ducha (17:16) a díky třem bodům při podání své kapitánky Šmídové šly do koncovky z lepší pozice (18:16, 18:19).  Jenže Královopolanky zareagovaly pěti body při servisu Uglenkové (23:19) a tento náskok jim stačil - po výsledku 25:21 bylo vyrovnáno.

Úvod třetího dějství viděl opět šternberskou ofenzivu (1:4, 3:7), jenže tentokrát brněnská odpověď nepřicházela. Sokolky postupně navyšovaly svůj náskok (4:9) a za stavu 5:11 měla domácí lavička vyčerpané oba své oddechové časy. Pohodlný náskok drželi hosté až do stavu 9:14, při podání domácí Carpentierové ale o něj téměř přišli (13:14). K vyrovnání už ale nedošlo; za stavu 16:18 se na servis postavila uzdravená šternberská blokařka Kofieová a vydržela tam klíčové čtyři výměny. Tým z nejmenšího ligového města ovládl třetí sadu 25:18.

Jihomoravanky musely zabojovat, aby mohly pomýšlet na body, za zvratem šly hned od začátku čtvrtého setu (6:3) a po šňůře podání Grabovské vedly už 11:5. Náskok domácího celku pak ještě narostl na 21:13 a po výsledku 25:17 musel o vítězkách rozhodnout tiebreak.

Rozhodující zkrácená hra byla vyrovnaná do stavu 4:4, částečně i vinou celkem pěti zkažených servisů obou týmů. Pak ale zaúřadovala na podání domácí Podhrázká a na koni bylo Královo Pole (8:4). Šternberk se ještě jednou přitáhl (9:8), aby však vzápětí znovu ztrácel (11:8). Závěrečný obrat už se nekonal, brněnské volejbalistky zvítězily 15:11 a 3:2 a ziskem dvou bodů si upevnily sedmou příčku.

„Musím pogratulovat soupeři, který nás tlačil servisem a stabilizoval se na přihrávce. Chtěl bych ale také pochválit náš tým, ve kterém poprvé v základu nastoupila šestnáctiletá Nikola Látalová a určitě se tam neztratila,“ vyzdvihl šéf šternberské lavičky Jan Drešl.

„Z naší strany to byl slabý výkon hlavně v útoku. Pocitově jsme jako by čekali, že se soupeř porazí sám vlastními chybami. Dva body mě těší, ale v dalším zápase musíme podat diametrálně odlišný výkon,” plánuje lodivod Králova Pole Matúš Kalný.

Druhý venkovní zápas v řadě sehrají Sokolky už tuto sobotu od pěti hodin odpoledne v Praze na Olympu.

VK Královo Pole3:2TJ Sokol Šternberk
(-22, 21, -18, 17, 11)
Rozhodčí:Hladišová, Poláček
Čas:119
Diváků:200
Sestava VK Královo Pole:Grabovská, Carpentierová, Kvapilová, Pavlíková, Uglenková, Koulisianiová
Libero:Digrinová, Stráská
Střídání:Šunderlíková, Šloufová, Judlová, Podhrázká
Sestava TJ Sokol Šternberk:Meidlová, Kofieová, Šmídová, Karabinovičová, Kneiflová, Látalová
Libero:Zilbermanová
Střídání:Sifferlenová, Kamidinová