Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 11.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Olomouc ztratila další výraznou tvář. Zemřel sochař Zdeněk Přikryl

Zprávy z regionu

3.4.2020

Autor: roc

Olomoucká výtvarná scéna je od čtvrtka 2. dubna chudší o jednu výraznou osobnost. Ve čtvrtek ráno v nemocnici v Hranicích zemřel Zdeněk Přikryl, sochař, kreslíř, medailér, ilustrátor, básník i pedagog. Tento emeritní profesor sochařství na Univerzitě Palackého v Olomouci byl od roku 2002 také laureátem Ceny města Olomouce za přínos v oblasti výtvarného umění.

Zdeněk přikryl při odhalování sochy Don Quijote v roce 2015. Socha je trvale vystavena na olomoucké radnici.

Foto: Blanka Martinovská / olomouc.eu

Zdeněk Přikryl, který se narodil v Chomoutově 4. července 1928, vystudoval Ústav výtvarné výchovy na obnovené Univerzitě Palackého v Olomouci v kombinaci s deskriptivní geometrií a modelováním. Od 50. let minulého století byl výtvarně mimořádně činný, jeho dílo je k vidění nejen v Olomouci, ale i v řadě dalších měst u nás i v zahraničí, vytvořil volná sochařská díla i busty osobností do významných veřejných budov, tvořil pamětní medaile, ale současně také kreslil, psal básně a věnoval se odborné literární činnosti. Mnoho let byl pedagogem na různých typech škol.

Jedno dílo z 60. let, tedy z jeho autorsky nejoblíbenějšího období, socha Dona Quijota, je k vidění i v budově olomoucké radnice. „Je to moje největší socha, která bude instalována v interiéru, zároveň se řadí k mým nejvýznamnějším dílům. Jsem blouznivý stejně jako Don Quijote, proto ke mně patří,“ řekl Zdeněk Přikryl v září roku 2015 těsně před slavnostním odhalením sochy na radnici. „Toto dílo, výtvarný symbol lidské čistoty, obětavosti a stálosti v myšlení, věnoval autor, emeritní profesor sochařství na Univerzitě Palackého, svému městu Olomouci,“ stojí v popisce pod sochou.

Dílo Zdeňka Přikryla je hojně zastoupeno ve sbírkách Národní galerie v Praze, Moravské galerie v Brně, Muzea umění i Vlastivědného muzea v Olomouci, ale také ve sbírkách muzeí evropského formátu v Polsku, Francii, Itálii i Německu. Přikryl byl členem různých sdružení, mimo jiné i dlouhá léta působil v Unii výtvarných umělců Olomoucka.
Smrt Zdeňka Přikryla znamená skutečně citlivou ztrátu pro olomouckou kulturní scénu.

roc

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip