Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 6.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Olomouc si připomíná dvousté výročí jmenování Rudolfa Jana arcibiskupem

Tipy a názory

4.2.2019

Autor: red

Arcibiskupství olomoucké letos připravuje akce věnované výročí arcibiskupa Rudolfa Jana Habsbursko-Lotrinského. Už 7. února se uskuteční přednáška Jindřicha Forejta, kurátora jubilejního projektu, která posluchače seznámí s příběhem jedné z nejvýraznějších osobností olomouckých dějin.

Rudolf Jan

"Rudolf Jan patří k čelním postavám dějin Olomouce. Městu v mnohém pomohl, zamiloval si ho a cítil se tu doma. O tom konečně svědčí i přání, aby po jeho smrti uložili srdce do katedrály sv. Václava. Tak se také v roce 1831 stalo a jeho srdce je tam dodnes," uvedl primátor Mirek Žbánek.

Díky svému původu, životu a snaze o zodpovědnou správu svěřeného úřadu je Rudolf Jan velmi zajímavou osobností. Byl totiž současně kardinálem, arcipastýřem, královským princem pěti zemí, arcivévodou, ale také nadšeným skladatelem, milovníkem umění, velkorysým mecenášem, láskyplným knihomolem, zdatným malířem, sympatickým karikaturistou a všímavým zahradníkem. Nutno dodat, že jeho působením začalo období prosperity a rozkvětu pro město i celý region. "Seznámit se s Rudolfem Janem znamená šanci 'potkat' fascinujícího člověka, který je v Olomouci i po dvou staletích stále přítomen. Byl to muž, jehož srdce bilo pro Olomouc," dodal Jindřich Forejt.

Přednáška se uskuteční 7. února v 17:00 v Arcidiecézním muzeu a vstup na ni je volný.

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip