Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 16.2 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Od zítřka se uzavřou obchody i služby, omezí se volný pohyb. Smí se do práce, z práce, na nákup nebo na krátkou procházku

Zprávy z regionu

21.10.2020 aktualizováno 21.10.2020 13:41

Lenka Šimková

Vláda dnes po mimořádném dopoledním zasedání vyhlásila další omezení, která budou platit už od čtvrtka 22. října minimálně do 3. listopadu 2020. Ministr zdravotnictví Roman Prymula uvedl, že opatření bude vláda rozvolňovat, jakmile se dostaneme na reprodukční číslo 0,8. Zda vláda požádá o prodloužení nouzového stavu se rozhodne příští pátek.

"Naše vláda přistoupila k dalším opatřením, a to vzhledem k dramatickému nárůstu pozitivních případů a zavedená opatření, zdá se, zatím nefungují. Dramaticky roste i počet hospitalizovaných. Proto jsme se rozhodli k novým opatřením, za které se všem podnikatelům i občanům omlouvám, jelikož jim to opět zkomplikuje život. Musíme v první řadě ochránit životy našich občanů. Při predikci matematických modelů, tak pokud bychom neudělali toto opatření, tak by náš zdravotnický systém zkolaboval někdy kolem 8. až 15. listopadu," uvedl premiér Andrej Babiš.

NOVÁ OPATŘENÍ PLATNÁ OD 22. ŘÍJNA 2020 OD 6:00

1) Uzavření maloobchodů a služeb s výjimkou prodejen se základním sortimentem. Velkoobchodní prodej zůstává bez omezení. Ve velkých nákupních centrech budou otevřeny pouze potraviny, drogerie, lékárny a další provozovny uvedené v usnesení vlády. Uzavření se tentokrát dotkne i hobbymarketů. Ministr průmyslu a obchodu Havlíček doplnil, že zahradnictví a květinářství otevřeny mohou být, a to vzhledem k blížícímu se svátku zesnulých.

Výjimky ze zákazu maloobchodního prodeje a služeb

Výjimku mají potraviny, prodejci pohonných hmot, paliv, hygienického zboží, kosmetiky, drogistického zboží, lékárny, prodejny zdravotnických prostředků, malých domácích zvířat, prodejci krmiva, brýlí a souvisejícího zboží, novin a časopisů, tabákových výrobků i zahradnických potřeb.

Otevřeny budou také prádelny a čistírny, autoservisy, odtahy vozidel, prodejny náhradních dílů k dopravním prostředkům a výrobním technologiím, dostupné bude vyzvednutí zásilek a zboží, otevřené budou i pohřební služby, květinářství, prodejny textilního materiálu a galanterie, servisy IT techniky, spotřební elektroniky a dalších výrobků, provozovny realitního zprostředkování a účetních poradců, daňové evidence, oprav a instalací strojů a zařízení pro domácnost, myčky automobilů, domácí potřeby, železářství, kompostárny či sběrny.

2) Vláda doporučuje zaměstnavatelům podporovat práci z domova, omezit výkon prací, které nejsou nezbytné pro jejich činnost, a omezit přímý kontakt se zákazníky.

3) Omezení pohybu a kontaktu s dalšími lidmi na nezbytně nutnou dobu. Samozřejmě s výjimkou cest do práce, nezbytných cest za rodinou, nákupu základního sortimentu, nutné pomoci blízkým a cest k lékaři. "Výjimky z omezení pohybu se odvíjejí od situace, která tady byla v březnu," řekl Prymula. Seznam všech výjimek najdete v usnesení vlády.

4) Maximální omezení přímého kontaktu státní správy s veřejností, omezení úředních hodin na maximálně 5 hodin dva dny v týdnu.

5) Povolené jsou vycházky v přírodě a v parcích, pobyt na chatách a chalupách, a to v maximálním počtu dvou osob s výjimkou členů domácností a spolupracovníků. "Pobyt na čerstvém vzduchu doporučujeme," uvádí ministr zdravotnictví Roman Prymula.

VLÁDA CHYSTÁ KOMPENZACE

Už dnes vláda rozhodla o kompenzacích pro podnikatele a živnostníky, kteří od zítra nebudou moct podnikat, a které aktuální situace zcela jistě zasáhne. "S okamžitou platností jsme aktivovali nástroje podpory pro podnikatele a další subjekty, kteří od zítřejšího dne nebudou moci otevřít," uvedl ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček.

"Spouštíme projekt Covid nájemné, který bude platit pro všechny, kdo musí zavřít svou provozovnu. Na základě této výzvy mohou žádat všechny postižené subjekty o kompenzaci nájemného v rámci posledních 3 měsíců. Žádat mohou od dnešního dne," doplnil Havlíček.

"Firmám, kterým vláda nařídila kvůli epidemii zavřít, proplatí stát celé mzdy pracovníků i s odvody," uvedl Havlíček. Peníze poskytne program Antivirus.

Podle vyjádření premiéra Babiše i ministra zdravotnictví Prymuly aktuální opatření ještě neznamenají tzv. lockdown.  "Většina zemí v Evropě zavádí přísná opatření. Nemluvil bych o lockdownu, protože ten znamená celé uzavření společnosti, kdy se uzavírá průmysl, obchod a s výjimkou kritické infrastruktury nic nefunguje. To je lockdown, a to se u nás rozhodně nezavádí," řekl Prymula.