Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 6.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Od středy se dočasně uzavřou restaurace, školy přechází na distanční výuku. Jaká jsou další opatření?

Zprávy z regionu

12.10.2020 aktualizováno 13.10.2020 15:14

Lenka Šimková

Vláda po dlouhém jednání představila v pondělí kolem desáté hodiny večer nová opatření, která začnou platit od středy 14. října a zůstanou v platnosti do konce nouzového stavu, tedy do 3. listopadu 2020. Premiér Babiš uvedl, že vládní opatření se zmírní při reprodukčním čísle 0,8.

Uzavřené restaurace, bary a kluby

Vláda rozhodla o dočasném uzavření restaurací, barů a klubů, s výjimkou výdejních okének. Uzavřeny nebudou hotelové restaurace, ty mohou fungovat do 20:00, ovšem pouze pro hotelové hosty a za dodržování přísných hygienických opatření. Stejná zavírací doba platí i pro výdejní okénka.

Konzumace alkoholu na veřejnosti

Zároveň se zakazuje konzumace alkoholu na veřejně přístupných místech. "Cílem je omezit popíjení alkoholu v jakémkoli zevním prostoru, a to z toho důvodu, aby nebyla zneužívána výdejní okénka a nedocházelo ke shlukování osob a popíjení venku do ranních hodin," uvedl k opatření ministr zdravotnictví Roman Prymula.

Shromažďování osob

Shromažďování bude do konce nouzového stavu omezeno na maximálně 6 osob, což platí i pro bohoslužby. Výjimku má rodina, osoby na pracovištích či různá zasedání (zastupitelstva, vláda apod.). Omezení by se však mělo dotknout i přípravy sportovců. O konkrétní podobě tohoto opatření a jednotlivých výjimkách se dočtete tady →

Povinné roušky na zastávkách

Roušky budou nově už od půlnoci 13. října povinné i na zastávkách veřejné dopravy, kde mnoho lidí čeká na autobus či tramvaj a v současné době si roušky nasazují až těsně před nástupem do vozidla. Dále i v přístřešcích a čekárnách v blízkosti nástupišť. "Zatím jsme se rozhodli nejít cestou Slovenska a povinnost nosit roušky jsme rozšířili jen o jedno konkrétní místo, navíc v prostředcích veřejné dopravy už roušky povinné jsou. Zabráníme tím tomu, aby si lidé roušky nasazovali na poslední chvíli už při vstupu do vozidel," uvedl Prymula.

Školy přechází na distanční výuku

Od středy musí přejít na distanční výuku i první stupně základních škol. Distanční výuka se tedy bude týkat všech škol v republice s výjimkou těch mateřských. Do škol se žáci (minimálně první stupeň ZŠ) budou moct vrátit po prodloužených podzimních prázdninách v pondělí 2. listopadu. Zavřené budou i školní družiny, zakazují se také školy v přírodě a další školní výlety. Pro děti pracovníků IZS, především pak lékařů a sester, budou vyčleněna zařízení pro děti, jako tomu bylo na jaře. Olomoucký kraj určil v úterý odpoledne tato zařízení →

Na středních školách nově bude zakázána i praktická výuka, která byla zatím bez omezení. Na základních uměleckých školách bude od středy zrušena i individuální výuka.

Na vysokých školách se rovněž omezuje osobní kontakt a zkoušky se mohou konat v maximálním počtu 10 osob, zákaz se ale nevztahuje na studenty všeobecného lékařství, zubního lékařství a farmacie.

Změny se dotknou také ubytování žáků a studentů. Od středy nebudou smět být na kolejích ubytovaní studenti, kteří mají jiné bydliště v ČR. Zákaz ubytování platí také pro domovy mládeže a internáty. Výjimku mají pouze studenti s nařízenou pracovní povinností, tedy ti, kteří vykonávají pedagogickou praxi v mateřských, základních a středních školách. Dále také studenti účastnící se klinické a praktické výuky a praxe v oborech všeobecné lékařství, zubní lékařství, farmacie a dalších zdravotnických studijních programech.

Omezení týkající se ubytování žáků ministr Plaga v úterý dopoledne upřesnil a studenti, kteří se nemohou vrátit domů nebo se obávají o zdraví svých rodičů, nemusí koleje opustit. "Podařilo se nám dohodnout, že studenti, kteří se nemohou vrátit domů, mohou zůstat na kolejích. Stejně tak na nich zůstávají studenti v karanténě. S rektory jsme ve spojení. Přesto, pokud je to možné, prosím všechny, aby se vrátili domů a omezili sociální kontakty," uvedl ministr Plaga na svém Twitteru.

Přesné znění krizového opatření a seznam výjimek se dočtete tady →

Připomeňte si, jaká opatření už platí od pátku 9. října a od pondělí 12. října. Najdete je zde →

Budou kompenzace?

Podle premiéra Andreje Babiše vláda chystá kompenzace pro postižené sektory. "Co se týká kompenzací, tak my samozřejmě připravujeme kompenzace pro všechny sektory, kterých se opatření dotknou. Tedy pro restaurace, bary, fitka, koupaliště atd). Pan ministr Havlíček už má nějaké podklady."

Jedná se také o ošetřovném, které opět mohou pobírat rodiče dětí do 10 let včetně. Rodiče dětí by měli pobírat ošetřovné ve výši 60 procent základu platu, podle premiéra Babiše by minimum mělo být 400 korun denně. Návrh na prodloužení ošetřovného schválila v pátek vláda a ve zrychleném řízení by ho měli projednat poslanci.