UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!
V jedenácti restauracích se turisté mohou těšit na typické hanácké speciality, ochutnejte s námi Hanou také vy
16.6.2014
Autor: Barbora Sísová
Hanácká syrnica, pivní štrúdl s jablky nebo tvarůžkový mls – to je jen výběr typicky hanáckých specialit, které se od 1. července objeví na jídelních lístcích jedenácti vybraných restaurací. Cílem projektu Ochutnejte Hanou je nabídnout veřejnosti tradiční pokrmy vytvořené podle kuchařek našich babiček, především z místních a sezónních surovin. Můžeme se tak těšit na nejrůznější tvarůžkové speciality, čerstvou zeleninu či přírodní kozí sýr.
Turisté jsou čím dál náročnější, a tak jim už nestačí pouhé poznávání památek či přírody, ale rádi se věnují také lokální gastronomii, proto se Sdružení cestovního ruchu Střední Morava rozhodlo vyjít vstříc tomuto požadavku a pokusilo se o zapojení krajských specialit do stálého jídelního lístku. Do pilotního projektu, který odstartuje se začátkem prázdnin, tedy 1. července, se zatím začlenilo jedenáct restaurací, a to nejen z Olomouce, ale také Loštic, Litovle, Bouzova, Šternberka, Přerova či Tovačova. "Jedná se o podniky, které již místní produkty používají a připravují z nich pokrmy uvedené ve stálém jídelním lístku, jako jsou například olomoucké tvarůžky, masné speciality nebo místní pivo," uvedla koordinátorka iniciativy Ochutnejte Hanou Nora Kaštylová.
Vůbec největším lákadlem se pro restaurace staly speciality z olomouckých tvarůžků, které jsou pro Hanou asi nejtypičtějším produktem. Ty se objevují ve všech chodech – od polévky až po desert. V Hotelu Trinity lákají například na česnekovou polévku s olomouckým tvarůžkem, v restauraci Bouzov na hovězí vývar s tvarůžkovou placičkou a Hotel Flora vsadil na hanáckou syrnici. "Tuto specialitu vybral náš šéfkuchař, jelikož není moc známá, ale chuťově je velmi zajímavá. Jedná se o hutnou hanáckou polévku, která se vyrábí z mléka, tvarohu a tvarůžků. Podáváme ji s bramborami a čerstvým pečivem," popsala ředitelka Hotelu Flora Eva Hrušková.
V hlavních chodech se tvarůžek objevuje především v kombinaci s kuřecím masem. V loštickém penzionu U Coufalů můžete vyzkoušet kuřecí steak v tvarůžkové košilce a chřestu, v restauraci Bouzov kuřecí prsa se šunkou a tvarůžkem. A jelikož už několik let úspěšně funguje tvarůžková cukrárna, nejspíš vás nezarazí, že v několika restaurací je olomoucký syreček také součástí desertu. Tvarůžkový mls můžete vyzkoušet U Coufalů, lívance s tvarůžky, višňovým džemem a hruškou na Bouzově. Pokud nejste milovníkem tohoto značně aromatizovaného sýra, nezoufejte, mnohé restaurace vsadily i na jiné tradiční potraviny.
"Neznamená to, že výběr těchto jedenácti restaurací musí být konečný počet. Do této iniciativy se může zapojit každá restaurace či jiné stravovací zařízení, které chce vařit podle tradičních receptur či z místních zdrojů. Restaurace mají samozřejmě volnou ruku, nechceme jim diktovat, co mají hostům nabízet, každý si jistě najde svou vlastní cestu, jak nejlépe pojmout nabídku regionálních receptů a produktů. Někteří tedy nabízí celé menu, jiní třeba jen jedno jídlo," uvádí Kaštylová. Tyto restaurace získají certifikát ve formě samolepky Ochutnejte Hanou a budou tam průběžně chodit anonymní kontroly, které budou sledovat, zda jsou dodržovány veškeré podmínky. "Navíc bychom byli rádi, aby se nabídka jídel v průběhu roku měnila. Jiná jídla totiž jsou oblíbená na jaro a jiná v zimě," popisuje ředitelka Sekretariátu Sdružení Djamila Bekhedda.
Zapojené restaurace:
Hotel Trinity, Olomouc● česnečka s olomouckým tvarůžkem
● chlazený letní salát
● květák jako mozeček
● kuřecí stehno v těstíčku s letní zeleninou
● domácí palačinky s povidly a mákem
Hotel Flóra, Olomouc
● hanácká syrnica
● jehněčí kotleta pečená na česnekovém másle se smetanovým špenátem a bramborem na loupačku
● kločinky s mákekem
Hotel Jana, Přerov
● konfitované kachní stehno s červeným zelím, bramborový knedlík s cibulkou
Restaurace Záložna, Litovel
● domácí sádlo se škvarky
● pivovarnické medailonky, pečené brambory se slupkou
Restaurace – hotel U Coufalů, Loštice
● kuřecí steak podávaný na tvarůžkové košilce a chřestu
● tvarůžkový mls
Restaurace Podkova, Olomouc
● domácí paštika s brusinkami, tmavý chléb
Restaurace Archa, Sv. Kopeček u Olomouce
● hrstková polévka
● domácí uzená krkovice s povidlovou omáčkou, houskový knedlík
Svatováclavský pivovar, Olomouc
● buřty na tmavém pivě podávané s čerstvým chlebem
● plátky uzeného kolena ve švestkové omáčce s opečenými bramborovými šulánky
● pivní štrúdl s jablky
Restaurace U Zlatého muflona, Šternberk
● šternberský guláš
Restaurace U Tří králů, Tovačov
● polévka Couralka
● škvarkové knedlíky
Restaurace Bouzov, Bouzov
● chléb s tvarůžkovou pomazánkou
● hovězí vývar s tvarůžkovou placičkou
● přírodní kuřecí prsíčka se šunkou, tvarůžkem a šťouchané brambory s cibulkou
● zeleninový salát s kozím sýrem
● lívance s tvarůžky, višňovým džemem a hruškou
Barbora Sísovásisova@nejlepsi-adresa.cz
Přirozenou cestou
Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.
Filip

DNES
Dnes začíná 28. Divadelní Flora
Zprávy z regionu
DNES
Zjistěte víc o svém zdraví! Den prevence v Šantovce nabídne vyšetření, rady odborníků i nácvik první pomoci
Sport
8.5.2025
Olomoucko porazilo Nymburk a dramatizuje sérii
Zprávy z regionu
8.5.2025