Ocenění pro regionální produkty: ochutnat můžete tvarůžkovou roládu, klobásu i džem - OLOMOUC.CZ
Reklama

Úterý 1. července 2025, svátek má Jaroslava, venku je 18.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Ocenění pro regionální produkty: ochutnat můžete tvarůžkovou roládu, klobásu i džem

Zprávy z regionu

27.7.2012

Autor: pnar

Farmářská klobása, zrající sýr, pivo či šípkový džem takový je výběr hodnotitelské komise v Olomouckém kraji při posuzování přihlášených výrobků do letošního ročníku soutěže Regionální potravina. Po zkoumání produktů v třinácti krajích České republiky tak bude tuto značku na svém obalu mít dalších 104 potravin.

Farmářská klobása tenká - Váhala a spol. s r.o.
Sýr Brníčko zrající - Michal Hrdlička
Porubáček - Farma Zdeňka - Zdeňka Horníková
Koláč hanácký - Jitka Haberlandová
Zubr Gold pivo - Pivovar Zubr a.s.
Šípkový džem - Designfoods s.r.o.
Tvarůžková roláda - Tvarůžková cukrárna, Zbyněk Poštulka
Do letošního ročníku výrobci přihlásili přes tisíc výrobků. "Letošní třetí ročník soutěže přinesl rekordní počet přihlášených producentů i výrobků. A to je pro stále ještě mladou značku dobrá zpráva. Vzrůstající zájem ze strany regionálních farmářů a sedláků ukazuje, že jdeme dobrým směrem a že jim značka Regionální potravina pomáhá. Ať už v marketingu nebo při vyjednávání s obchodními řetězci," říká ministr zemědělství Petr Bendl. Projekt Regionální potravina je zaměřen především na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin. Oproti loňskému roku se letos přihlásilo o 23 procent žadatelů více, celkem 347 producentů. Do soutěže přitom vyslali 1021 výrobků, což oproti roku 2011 znamená 29 procent nárůst. Rok 2012 tak přináší nejlepší čísla v krátké historii soutěže. Logo se symbolicky zobrazenou krajinou tak budou moci spotřebitelé od letošního podzimu vidět již na 274 výrobcích. To bude celkový počet oceněných regionálních produktů za tříletou existenci soutěže.

I když vítězné výrobky znají v současné době již ve všech krajích, některé na konečné stvrzení ministrem zemědělství ještě čekají. "Hodnotitelské komise totiž pouze doporučují ministrovi ty nejlepší výrobky pro udělení značky Regionální potravina. On pak svým podpisem jejich výběr oficiálně potvrdí," vysvětluje proces udílení značky náměstek ministra zemědělství Martin Hlaváček.
Značku Regionální potravina uděluje ministerstvo zemědělství od roku 2010 ve třinácti krajích České republiky tomu nejlepšímu z potravinářské produkce jednotlivých krajů. Oceněné výrobky musí být vyrobeny minimálně ze 70 procent z lokálních surovin a mít vazbu na svůj kraj - ať už tradičním způsobem výroby či originální regionální recepturou.

pnar

Reklama

Oční optika TANA

Katalog firem » Obchod » Oční optika

Oční optika, je součástí oční kliniky Tana. Nabízíme velký výběr brýlí pro děti, teenegery, dospělé, brýle s PC filtrem, kancelářské brýle. Díky úzké spolupráci s oční klini...