Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 5.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Obrazem: Tramtarie zve na koronavirovou novinku, premiéra je v sobotu

Kultura

26.5.2020

foto: Jan Procházka

Jen tři týdny stačily Divadlu Tramtarie k nazkoušení zbrusu nové hry na vysoce aktuální téma. Komedie Láska za koronu reaguje na události posledních měsíců s typickým humorem a ztřeštěnou nadsázkou. Premiéra v sobotu odstartuje živé hraní na Korunní pevnůstce, kde se během června vystřídají i další olomoucké scény.

Komedie Láska za korunu humorným způsobem reflektuje situaci od února letošního roku až do dnešních dnů. "Necháváme si trochu volný prostor, abychom mohli případně děj ještě aktualizovat," prozradil autor textu a režisér Vladislav Kracík.

Foto: Jan Procházka

Psaní textu nebylo vůbec lehké. "Ona ta pandemie není legrace, takže psaní bylo velmi křehké, neustále se pohybujeme na hraně, z čeho si ještě lze dělat legraci..." polemizoval Kracík. Příběh, či spíše kolekce příběhů, je tak vyprávěn očima obyčejných lidí, jimž krize zasáhla do životů a zcela je změnila...

Foto: Jan Procházka

Inscenace si dělá legraci i z nejasných pravidel, která se měnila i několikrát denně.

Foto: Jan Procházka

Viry mohou číhat všude...

Foto: Jan Procházka

Tramtarie nezapomněla snad na nic, čím jsme si za poslední dva a půl měsíce museli projít. Třeba na online vyučování a trampoty pedagogů s nespolupracující technikou...

Foto: Jan Procházka

Dojde i na umělce, sdělující online své niterné pocity z útočiště svých chalup...

Foto: Jan Procházka

Představení je vysoce aktuální a divadlo nepočítá, že by ho zařadilo do běžného repertoáru. Vidět ho tak budete moci zřejmě jen v rámci programu na Korunní pevnůstce. Kapacita je ale, v souladu s platnými nařízeními vlády, značně omezená. "Začínáme na stovce diváků, postupně budeme místa přidávat, jak to dovolí situace a podmínky na místě," potvrdila ředitelka divadla Petra Němečková.

Foto: Jan Procházka

Inscenaci nazkoušelo divadlo v rekordním čase tří týdnů, obvykle to bývá mnohem déle. "V tomto je divadlo unikátním médiem. Určitě o téhle době vzniknou knihy, budou natočeny filmy... Ale to potrvá. My jsme mohli reagovat opravdu velice rychle," zmínil Vladislav Kracík. Inscenace Láska za koronu je tak zřejmě první celovečerní divadelní reflexí, která na toto téma v Česku vznikla. Délka představení je 90 minut, hraje se bez přestávky. Premiéra v sobotu 30. května na Korunní pevnůstce. Vstupenky na všechna představení jsou již v prodeji.

Foto: Jan Procházka