Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 12.7 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Objevte Dětský svět ve Vlastivědném muzeu. Výstava přiblíží proměny dětství za posledních 200 let

Kultura

29.11.2022

Autor: red

Vlastivědné muzeum v Olomouci zve na novou výstavu s názvem Dětský svět – dítětem v 19. a 20. století. Ta se otevře v největším výstavním sále sv. Kláry 1. prosince a přiblíží návštěvníkům proměny dětství za posledních 200 let. Výstavu bude možné navštívit až do srpna příštího roku.

Foto: VMO

"Nová výstava návštěvníkům nabídne pohled na to, jak se naše dětství proměňuje, a to se všemi jeho aspekty. Chybět nebudou dobové věci, spousta hraček, ale také interaktivní prvky, jako je skluzavka nebo dokonce speciální počítačová hra. Dětem chceme ukázat, jak se doba změnila a jejich rodiče možná i se špetkou nostalgie vrátit do ještě bezstarostných let," uvedl Jakub Ráliš, ředitel Vlastivědného muzea Olomouc.

Výstava je tematicky rozdělená do jednotlivých období, která se životem dítěte bezprostředně souvisí. Návštěvníky provede těhotenstvím, porodem a péčí o malé dítě. "Nabídneme kolébky, postýlky, oblečení, kojenecké lahve i umělou výživu, která dlouho nebyla běžnou součástí péče o dítě, a pokud matka nemohla kojit, nastal veliký problém. Umělá výživa s sebou totiž nesla nemalá rizika," prozradila Veronika Sovková, jedna z kurátorek Vlastivědného muzea v Olomouci, která výstavu připravuje.

Další část se věnuje školským zařízením všech typů. Opatrovnám a jeslím, mateřinkám, základním školám i středním či odborným školám. Návštěvníci se také dozví, od kdy děti začaly mít vlastní pokoj a opomenuta nebude ani dětská móda. V neposlední řadě výstava upozorní i na to, že se změnil způsob trávení volného času.

"Velkou část výstavy tvoří hračky. Nejstarší pochází z 19. století, další z prvních dekád století nového a designové kousky jsou ze 60. let 20. století. Na některé si mnohý návštěvník určitě sám vzpomene, dokonce bude mít možnost zahrát si jednu z prvních počítačových her," přidala Andrea Jakubcová, kurátorka výstavy. Doplnila, že k vidění bude i staré dětské kolo z přelomu 19. a 20. století, sáňky, brusle, lyže ze 30. let 20. století nebo například pionýrský kroj.

Výstava, která potrvá od 1. prosince do 27. srpna příštího roku, se skládá z předmětů ze sbírek Vlastivědného muzea v Olomouci, ale také několika dalších institucí: Městského muzea a galerie Polička a Centra Bohuslava Martinů v Poličce, Muzea Komenského v Přerově, Muzea východních Čech v Hradci Králové, Regionálního muzea a galerie v Jičíně-Muzea hry, Regionálního muzea ve Vysokém Mýtě, Vlastivědného muzea v Šumperku a Východočeského muzea v Pardubicích.

"Téma, které Vlastivědné muzeum v Olomouci zpracovává, je velmi příjemné, vychází totiž ze života. Sám mám malé děti, a tak jejich svět intenzivně vnímám. Také proto se na výslednou podobu výstavy velmi těším," doplnil Jan Žůrek, radní Olomouckého kraje pro oblast kultury a památkové péče.