Reklama

Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří, venku je 4.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Nový most na Masarykově dostal jméno Václava Rendera. Otevře se od pátku

Zprávy z regionu

30.6.2022

jap

Od prvního července se automobilová i tramvajová doprava vrací na spojnici Hlavní nádraží - Žižkovo náměstí. Nový most, jehož stavba trvala přes dva roky, je hotov. Dnes jako první v Olomouci dostal i jméno.

Most na Masarykově, neoficiálně nazývaný rejnok, dnes byl oficiálně pojmenován po barokním architektu Václavu Renderovi, mimo jiné autoru obou morových sloupů či barokních kašen.
„Povzdech o dluhu Olomouce vůči řadě osobností zaznívá vlastně pokaždé, když orgány města rozhodují o pojmenování nových ulic. Charakter nové výstavby přitom jen zřídka umožňuje, aby se o nových názvech rozhodovalo jinde než na periferii,“ vysvětluje radní Jan Holpuch, který oficiální pojmenování mostu na Masarykově třídě inicioval. Zatímco nové ulice vznikají takřka výhradně v nových čtvrtích, mosty teď vyrostly i v centru města. V budoucnu se tak i ony mohou dočkat oficiálního pojmenování. „Zakládáme tím vlastně novou tradici. Na rozdíl třeba od Prahy a jejich Mánesova, Palackého, Hlávkova mnoha dalších mostů se ty olomoucké totiž nijak nejmenují. A jsou přitom, alespoň ty přes hlavní tok Moravy, všechny vlastně nové. Vidím to jako příležitost. Těch historických dluhů vůči našim osobnostem máme pořád hodně,“ dodává radní Holpuch


Foto: Jan Procházka

Nedaleko mostu vznikla i nová tramvajová zastávka tzv. vídeňského typu. 

Foto: Jan Procházka

Výstavba nového mostu trvala přes dva roky a je součástí realizace protipovodňových opatření na řece Moravě. Pro hromadnou i veřejnou dopravu se otevře 1. července.