Reklama

Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch, venku je 3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Novinka v Tramtarii: Syrová romance Madisonské cesty

Kultura

3.3.2020

Jan Procházka

Divadlo Tramtarie v těchto dnech finišuje zkoušení další novinky. Madisonské cesty neskrývají inspiraci slavným filmem a nabídnou divákům romanci, která se neodehrává podle klasických šablon. Příběh dvou sester, objevujících tajný život zemřelé matky, uvidí publikum poprvé už v pátek 6. března.

Smrt osamělé farmářky svádí dohromady její dvě rozhádané dcery, které se po letech opět setkávají, aby vyřídily matčinu pozůstalost. Zatímco Carol žije volnomyšlenkářským životem ne zcela úspěšné hudebnice, učitelka Michel je naopak svědomitá manželka a matka dvou dětí. Zatímco se obě snaží co nejrychleji vyřešit rodinné záležitosti tak, aby se opět mohly vydat každá svým směrem, objevují ve staré truhle jedno velké rodinné tajemství: jejich matka měla milence…

V hlavních rolích se představí Dominika Hrazdílková a Tereza Toth Čápová.

Foto: Jan Procházka

Tak začíná příběh, který proslavil film s Clintem Eastwoodem a Meryl Streep. “Vybrali jsme si tuhle látku nejspíš proto, že to není klasický hollywoodský romantický příběh plný velkých gest, taková ta sladká limonáda, určená spíše ženám. Je to příběh o lásce, ale je velmi reálný, ukazuje právě tu její nevyzpytatelnost, která z ní dělá věčné téma,” nastínil režisér a autor textu Vladislav Kracík. Právě civilnost příběhu kladla na tvůrce veliké nároky, jak potvrzují obě představitelky hlavních rolí: “Paradoxně se to učilo daleko hůř, než normální text. Když máte třeba Shakespeara, je to sice těžké, ale má to pevně daný řád. Tady se po nás najednou chce mluvit civilně, tak jako ve skutečnosti. To je na jevišti dost neobvyklé a zpočátku to pro nás bylo dosti matoucí,” svěřila se Dominika Hrazdílková, která hraje mladší sestru Michel. “Obtížné je to i kvůli doslova filmovému střihu. My totiž obě kromě sester hrajeme ještě i naši vlastní matku a její příběh. Během okamžiku se tak musíte přepnout z rozněžnělosti až téměř do agrese. Pořád je to ještě výzva,” dodává Tereza Toth Čápová, představitelka Carol. Režisér Kracík přiznává, že tentokrát musel herce na jevišti značně krotit. “Nejčastější pokyny byly ‘Uber!’ a ‘Nehraj!’. To bylo nejdůležitější a pro herce asi doopravdy nejtěžší. Těžko to pochopí někdo, kdo nezná divadelní prostředí zevnitř, ale ta civilnost se opravdu hraje těžko,” vysvětluje Kracík. A doplňuje, že nezvyklá je i výprava, která je netradičně strohá. “Tentokrát žádné efekty, pracujeme s velmi úspornou scénou, která podtrhuje tu zmiňovanou civilnost,” upřesňuje Kracík.

Jako charismatický fotograf Robert se představí Marek Zahradníček, makléřku hraje Petra Konev Čiháková.

Foto: Jan Procházka

V roli charismatického fotografa, který matce obou dívek zamotá hlavu, se představí Marek Zahradníček. V dalších rolích diváci uvidí Miroslava Černého, Jana Ťoupalíka a Petru Konev Čihákovou. Hlasy matky a otce do představení propůjčili Helena Čermáková a Dušan Urban.

Páteční premiéra je tradičně vyprodaná, v době vydání tohoto textu ale ještě zbývaly lístky na reprízy 9. a 10. března.