Reklama

Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie, venku je 9.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Nová sezona v Divadle na cucky bude pestrá. Těšte se na tři premiéry, nové herecké tváře i vzdělávací programy

Kultura

3.9.2021

Autor: red

Olomoucká scéna představila program úvodní části své čtvrté sezóny v prostorách na Dolním náměstí. Stejně jako jiná divadla bude dohánět resty z období lockdownu, naváže ale i na úspěšný letní festival Cirkuskus nebo vzdělávací kurzy z předchozích let. V repertoárových novinkách se objeví nová herecká jména a zajímavé režijní osobnosti.

Prešovské národné divadlo – Moral Insanity

"Mám radost z toho, že se nám podařilo ustát lockdownový rok a že můžeme opět otevřít naše divadlo na prahu nové sezóny široké veřejnosti," uvedla ředitelka Divadla na cucky Alžběta Kvapilová. "Silou vůle jsme se drželi a věřím, že se to teď promítne ve všem, co máme před sebou," podotkla s úsměvem. Podle jejích slov první ročník přehlídky CIRKUSKUS, kterou divadlo uspořádalo v červenci, a cyklus letních táborů ukázaly, že má Olomouc i o tyto aktivity zájem.

Hned na začátku však divadlo čekají tři premiéry - už v pondělí 6. září inscenace Zkáza totálního myšlení na motivy autobiografie Marguerite Duras Hmatatelný život, kterou připravuje oceňovaná slovenská režisérka Júlia Rázusová.

Druhá premiéra nese název Otisky a jde o inscenaci z plánu minulé sezóny. Kvůli lockdownu se nestihla odpremiérovat, teď je její první uvedení připraveno na 15. září. Jedinečný benefiční divadelní počin Ivany Plíhalové s Viktorem Zavadilem režíroval Štepán Gajdoš.

Třetím projektem je Úvod do současné trapnosti podle stejnojmenné knihy Jakuba Ryšky a Pavla Šplíchala, kteří tvoří pod úspěšným brněnským blogem Prigl.cz. Inscenace vzniká v režijně-dramaturgickém tandemu Adama Svozila a Kristýny Jankovcové. "Ve všech třech premiérách se kromě známých hereckých tváří předchozího repertoáru (Viktor Zavadil, Radka Caldová, Tomáš Žilinský), představí i nové (Táňa Malíková, Natalie Golovchenko, Zdeněk Lambor, Mark Kristián Hochman), z čehož máme velkou radost," poznamenala umělecká šéfka Divadla na cucky Silvia Vollmann.

Z programu nadcházejících dnů stojí za zmínku také hostující Prešovské národné divadlo s oceňovanou inscenací Moral Insanity, která vznikla na motivy románu Umberta Eca Pražský hřbitov (23. září), nebo derniéra česko-slovenské koprodukční inscenace 1993, tematizující období rozpadu Československa (1. a 2. října).

"Začátek sezóny máme zkrátka doslova nacvakaný mimořádnými divadelními událostmi, ale také celou škálou otevřených lekcí pro veřejnost," doplnila výčet Kvapilová. V nadcházející sezóně totiž Divadlo na cucky opět otevře rozvojový program pro nadanou mládež, Studio na cucky pro děti i dospělé a Dramatický kurz SENior. "Poučeni z náročného období uzavření našeho divadla se těšíme na diváky, účastníky a vše, co nás čeká," uzavřela Kvapilová.

Více informací o akcích divadla najdete na webu www.divadlonacucky.cz