Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 9 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Noc kostelů proběhne již tento pátek. Na prohlídky i koncerty láká v Olomouci šestadvacet objektů

Zprávy z regionu

6.6.2022

Autor: red

Letošní 14. ročník Noci kostelů, která se koná v pátek 10. června, zve v olomoucké arcidiecézi širokou veřejnost do více než 190 kostelů, kaplí, sborů a modliteben, které běžně bývají otevřené jen v čase bohoslužeb. Návštěvníci mají příležitost objevovat krásu výtvarných a architektonických pokladů, ale také se zúčastnit poutavých programů. V samotné Olomouci pak k prohlídkám láká šestadvacet objektů.

Ilustrační foto

Foto: Jan Procházka

"Po covidové pauze nabízí Noc kostelů znovu otevřené brány mnoha chrámů a kaplí," připomíná arcibiskup Jan Graubner ve svém pozdravu účastníkům a pokračuje: "Přeji vám nejen radost z nového objevu krásy nebo kousku zajímavé historie, ale také setkání s oslovující přítomností Boha, tajemný dotek jeho lásky přijatý jako pozvání k dalšímu setkání třeba ve chvíli, kdy bude kostel prázdný a vy v něm vychutnáte hluboké ticho, které vás přivede do hlubin vlastního nitra a uklidní."

Nejvíce příležitostí ke zmíněnému setkání v arcidiecézi nabízí Olomouc, kde se otevře 26 sakrálních objektů. Otevírají se i ty objekty, do kterých se jindy veřejnost dostane jen stěží, například biskupská kaple Arcibiskupského paláce v Olomouci či nemocniční kaple v olomoucké Fakultní nemocnici.

Vůbec poprvé se do Noci kostelů přihlásil třeba kostel sv. Urbana v Holici. Pro děti jsou zde připraveny tematické omalovánky a poté zazní pěvecký sbor pod vedením sbormistryně Jany Synkové, aby posluchače "pohladil po duši a naplnil klidem", jak prozrazuje jeden z bodů programu. Na hudbu lákají návštěvníky také v olomouckém kostele Panny Marie Sněžné, kde s díly světových mistrů vystoupí chrámový sbor Salve.

"Kromě prohlídek věží, krypt a jiných prostor se pořádají koncerty, vystupují sbory, kreslí se, maluje – zkrátka každý si přijde na své. Každý objekt má co nabídnout, byť jeho krása nemusí být nutně umělecky hodnotná. Přítomný je tu i rozměr společného objevování a sounáležitosti s lidmi, kteří jsou příchozím dobrovolně k dispozici, ať už jsou to duchovní, dobrovolníci nebo návštěvníci samotní, kteří atmosféru této Noci významně vytváří," upozorňuje diecézní koordinátor David Mikša.

Pestrou programovou nabídku vytvářejí každým rokem v celé olomoucké arcidiecézi stovky dobrovolníků a dobrovolnic a na kompletní program a seznam všech zpřístupněných objektů nejen v Olomouci, se můžete podívat na webu www.nockostelu.cz nebo ve stejnojmenné mobilní aplikaci.