Reklama

Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie, venku je 8.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Noc divadel nabídne koncerty, workshopy, interaktivní hru a navštívíte i zákulisí všech olomouckých divadel

Kultura

7.11.2018

Autor: leš

Zažijte divadlo trochu jinak! V sobotu 17. listopadu se uskuteční již šestý ročník Noci divadel, do které se letos zapojí všechna olomoucká divadla. Na malé i velké návštěvníky budou čekat workshopy, prohlídky zákulisí, koncerty, interaktivní hra i divadelní ukázky. Na většinu akcí je vstup zdarma, ale někde je potřeba rezervace místa, tak neváhejte a místenku si zajistěte včas!

Noc divadel již tradičně propojuje svým programem různá divadla z České republiky a v letošním roce dojde i k propojení českých a slovenských divadel, jelikož Česko-slovenská divadelní spolupráce je jedním z hlavních témat tohoto ročníku. Do akce se letos poprvé zapojí všechna olomoucká divadla a přestože název akce je Noc divadel, tak na pestrý program se můžete těšit po celý den.

Podrobný a přehledný program Noci divadel a konkrétní časy jednotlivých bodů programu v divadlech naleznete zde →

Nejdříve ze všech začne program Moravské divadlo, které už od 10 hodin zve na zdarma přístupnou zkoušku připravované činoherní inscenace Splašené nůžky. Tahle detektivní komedie o vyšetřování vraždy v jednom olomouckém kadeřnictví je poněkud netradiční. Velkou roli v ní totiž kromě vyšetřovatelů hrají samotní diváci, kteří v roli svědků budou pomáhat s vyšetřováním zločinu a nalezením vraha. "Můžu prozradit, že přínos publika je v tomto případě naprosto klíčová záležitost. Každý divák se během představení promění ve svědka určitých událostí, ale záleží jen na něm, jestli se podělí s ostatními o to, co viděl," naznačila režisérka Michaela Doleželová. Kapacita zkoušky je omezená na 150 osob. Odpoledne a večer pak Moravské divadlo pořádá prohlídky zákulisí, které jsou omezené na 40 osob na jednu prohlídku. Doporučujeme proto včasnou rezervaci místenek na pokladně Moravského divadla. Vstup na prohlídky i zkoušku je zdarma.

Divadlo na cucky připravilo pro děti i dospělé výtvarnou dílnu a pozvalo i hosty ze Slovenska. "Náš program se rozběhne už od dvou odpoledne a nabídne tvůrčí workshop Malí architekti, dále pohádku pro batolata v podání souboru Fedér Teáter nebo večerní vystoupení písničkáře Tomáše Gregora," uvedl ředitel divadla Jan Žůrek. Na koncert je vstup zdarma, za lístek na pohádku a workshop zaplatí návštěvníci 70 korun. Workshop pro rodiny s dětmi a vystoupení hostů ze Slovenska nabízí také program Divadla hudby. Výtvarně-divadelní dílna pod vedením lektorky Michaely Johnové Čapkové startuje v 15:00 a je určena pro děti od pěti let v doprovodu dospělé osoby. V 19:30 pak olomoucký soubor Olivy přivítá na jevišti Divadla hudby kolegy improvizátory z Bratislavy a Žiliny. "Půjde o česko-slovenskou spolupráci při improvizační show, během níž se budou reflektovat i vzájemné vztahy. Po představení bude následovat after party s DJem," přiblížil dramaturg Petr Dvořák. Na obě akce je vstup volný.

Pohádka Lili je určena pro děti od půl roku do 4 let. (vlevo) Olivy v Divadle Hudby přivítají improvizátory z Bratislavy. (vpravo)

Foto: archiv divadel

Divadle Tramtarie bude Noc divadel opět ve znamení zábavné interaktivní hry. "Rozboříme pomyslnou hranici mezi jevištěm a hledištěm. Návštěvníci tak budou moci využít jedinečnou příležitost postavit se tváří v tvář osudové Anně Karenině, tajuplnému milionáři Gatsbymu, ďábelské nevěstě Kláře z Divokých historek či popletenému kouzelníkovi Fandovi, a díky jejich nápovědám vyřešit předem zadanou hádanku, která souvisí s Divadlem Tramtarie," upozornila ředitelka divadla Petra Němečková a dodala, že strach z nesplnění nemusí mít návštěvníci, kteří budou v divadle poprvé. Znalost jednotlivých inscenací k vyluštění tajenky není nutná. Jména úspěšných řešitelů budou následně slosována a v neděli je divadlo uvede na svém webu i Facebooku. Hrát se bude o volné vstupenky a dárky spojené s Divadlem Tramtarie. Vstup je volný.

V Tramtarii se potkáte nejen s Annou Kareninou, ale i s popleteným kouzelníkem Fandou.

Foto: Divadlo Tramtarie

Do noci divadel se zapojí také Umělecký spolek Nabalkoně, který připravuje program nejen v Kabaretní scéně Nabalkoně, ale také v Divadle na Šantovce. Kabaretní scéna Nabalkoně chystá program ke 100. výročí vzniku Československa a od 18 hodin čeká návštěvníky hudební a scénický průřez dějinami republiky. "Těšte se na tematické československé písně, scénicko-historické stand-upy a k tomu vyladěné drinky. Vítán je také dress code ze kteréhokoli období uplynulých sta let," láká návštěvníky principálka souboru Markéta Zborníková. 

Poprvé se v Olomouci do akce zapojí také Divadlo na Šantovce, kde se návštěvníci od 16 hodin můžou těšit na Wild(e) večer s Filipem, což je autorská variace Uměleckého spolku Nabalkoně na tématický text Oscara Wilda - Jak je důležité míti Filipa. Mimo to bude připravena prohlídka zákulisí divadla a nebude chybět ani workshop pro děti. Vstupné v Divadle na Šantovce je dobrovolné.

"V Divadle K3 na Konviktu funguje několik studentských spolků, a ty si pro diváky připravily průřez vývojem uplynulých sta let republiky. Celé je to pojaté jako interaktivní živé muzeum, kdy jednotlivé spolky budou mít nachystané obrazy z určitých etap dějin. Na Konviktu budou k dispozici průvodci, kteří tímto muzeem návštěvníky provedou. Díky prohlídce se návštěvníci dostanou i do zákulisí Uměleckého centra," doplnila Zborníková k programu Divadla K3.

V Kabaretní scéně Nabalkoně je vítán i tematický dress code z uplynulých sta let republiky.

Foto: Nabalkoně