Reklama

Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav, venku je 19.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Noc divadel, AFO, jarní a Divadelní Flora, půlmaraton a další akce. Kdy se na ně můžeme těšit v letošním roce?

Tipy a názory

15.1.2024

Lenka Šťastná, Jan Procházka

Dny v novém roce pomalu ubíhají a my jsme nezaháleli a připravili pro vás praktický přehled, na které velké akce se v Olomouci můžete těšit v první polovině tohoto roku. U řady z nich budeme informace průběžně doplňovat, ale vy si už nyní můžete poznačit zajímavá data do svých diářů.

RAY WILSON V BOUNTY ROCK CAFE

Termín konání: od 16. února 2024
"Bude to nejlepší koncert, jaký u nás kdy byl," říká pořadatel Dušan Neumann. Někdejší frontman Genesis Ray Wilson je zpěvák s mimořádně charismatickým hlasem. "S sebou přiveze pět muzikantů a společně zahrají nejen stěžejní písně Genesis, ale i vlastní tvorbu. Do sálu se vejde jen 400 diváků, zájemci o vstupenky by tedy neměli dlouho váhat," dodává Neumann. Více informací najdete na stránkách klubu.

NAHORU ▲

FOR MODEL

Termín konání: od 22. do 24. března 2024
Oblíbená sběratelská a modelářská výstava For Model se opět uskuteční během celého březnového víkendu. Na akci, která je jako stvořená pro rodiny s dětmi, dorazí desítky vystavovatelů a sběratelů nejrůznějšího zaměření. Těšit se mimo jiné můžete na letecké modely všech kategorií, na plachetnice, ponorky i bojová plavidla. Své místo na oblíbené výstavě budou mít v pavilonu A také plastikové a papírové modely automobilů i automobilových veteránů, autodráhy anebo modely stavebních strojů a kamionů.

NAHORU ▲

NOC DIVADEL

Termín konání: 23. března 2024
Od letošního roku se mění zažitý podzimní termín Noci divadel a nově se na ni můžeme těšit vždy v nejbližším sobotním termínu, který se vztahuje ke Světovému dni divadla. Ten pro letošní rok vychází na středu 27. března, Noc divadel tedy proběhne už v sobotu 23. března 2024. "O změně termínu bylo rozhodnuto na základě hlasování divadel zapojených v desátém ročníku Noci divadel. Návštěvníci, kteří tuto akci navštěvují pravidelně, si tak přijdou na své, jelikož mezi 11. a 12. ročníkem Noci divadel tentokrát uběhnou pouhé čtyři měsíce," říká s úsměvem produkční Divadla Tramtarie Vlasta Pechová. Program jednotlivá olomoucká divadla teprve ladí, ale je jisté, že se opět máme na co těšit.

NAHORU ▲

MEZINÁRODNÍ FILMOVÝ FESTIVAL O LIDSKÝCH PRÁVECH JEDEN SVĚT OLOMOUC

Termín konání: od 2. do 6. dubna 2024
Pro letošní ročník chystá festival hned několik novinek. "Jeden svět nově představí nadčasovou vizuální identitu a do programu zařadí i fikční snímky s lidskoprávní tematikou. Se změnou vizuální identity souvisí i opuštění konceptu ročníkových témat. Aktuální společenská témata ale bude festival otevírat i nadále – především v dynamicky se proměňujících programových kategoriích," uvedl v prosinci ředitel festivalu Ondřej Kamenický. Jak se tato změna dotkne letošního olomouckého ročníku a na jaký program se diváci mohou těšit, pořadatelé zatím neprozradili.

NAHORU ▲

ACADEMIA FILM OLOMOUC

Termín konání: 23. - 28. dubna 2024
Mezinárodní festival populárně-vědeckých filmů AFO pořádá Univerzita Palackého v Olomouci již od roku 1966. "Na diváky i letos čeká bohatý festivalový program, který přibližuje taje naší planety i vesmíru a představuje zásadní posuny ve vědeckých objevech formou faktografických filmů, dokumentů, diskuzí, přednášek či panelových debat s hosty z oblasti vědy i filmového průmyslu," řekla mluvčí festivalu Martina Vysloužilová.  Festivalový tým si podle ní dává záležet také na doprovodném programu. "Od intervencí do veřejného prostoru, přes virtuální realitu a 3D tisk až po hudební program, ten do Olomouce přivádí zásadní interprety světové alternativní scény a má svou vlastní fanouškovskou základnu," upřesnila Vysloužilová. Více již brzy na www.afo.cz.

NAHORU ▲

JARNÍ FLORA OLOMOUC

Termín konání: od 25. do 28. dubna 2024
Oblíbená jarní květinová výstava Flora Olomouc se každoročně těší velkému zájmu návštěvníků z celé republiky. Středobodem proslulé akce bude již tradičně hlavní expozice v pavilonu A, připraveny budou i velké Zahradnické trhy, několik gastrozón a pestrý doprovodný program, který zahrne workshopy, hudební vystoupení, aktivity pro děti a také odpočinkové zóny.

NAHORU ▲

OLOMOUCKÝ MAJÁLES

Termín konání: 7. května 2024
Tradiční Olomoucký majáles UP se uskuteční v areálu Zbrojnice a Biskupského náměstí. Návštěvníci se mohou těšit na koncerty, filmové projekce, divadlo, workshopy i sportovní vyžití pro všechny věkově kategorie. Pro nedočkavce se část programu odehraje už v pondělí 6. května večer.

NAHORU ▲

DIVADELNÍ FLORA

Termín konání: 9. - 20. května 2024
Již posedmadvacáté se letos koná jeden z největších středoevropských festivalů - Divadelní Flora. "Do Olomouce dorazí renomované soubory a divadelníci z jedenácti zemí, pořadatelé pozvou na osm desítek akcí. Dvanáctidenní program mezinárodní multižánrové přehlídky zastřeší ročníkové motto 'Volnost'," slíbil ředitel festivalu Petr Nerušil.

NAHORU ▲

ŽIVÉ PASTI

Termín konání: od 25. května do 9. června 2024
Ve sbírkových sklenících ve Smetanových sadech se na přelomu května a června opět můžete těšit na vzácné unikáty z jedinečného světa masožravých rostlin. Výstava bude prodejní a zároveň na místě získají návštěvníci i cenné rady pro jejich pěstování.

NAHORU ▲

FESTIVAL FILHARMONIE

Termín konání: 6. a 7. června 2024
Multižánrový open-air Festival filharmonie se po své loňské premiéře na Andrově stadionu vydává vstříc dalšímu ročníku. Fotbalový klub SK Sigma Olomouc ve spolupráci s Moravskou filharmonií Olomouc opět představí pětašedesáti členný orchestr MFO v jeho plné síle a doplní jej známí čeští interpreti jako je Aneta Langerová, Richard Krajčo, Petr Janda, Josef Vojtek a další. Festival bude tentokrát dvoudenní a část výtěžku ze vstupného poputuje na Dětskou kliniku Fakultní nemocnice Olomouc. Více o letošním ročníku jsme psali zde →

NAHORU ▲

SVÁTKY MĚSTA OLOMOUCE

Termín konání: 7. a 8. června 2024
Na Festival filharmonie letos volně naváží Svátky města Olomouce. Kromě pátečního programu na Andrově stadionu, který bude laděný více do folkloru, se lidé mohou těšit na tradiční historické oslavy města, průvod ke cti sv. Pavlíny, koncerty na náměstí, divadelní představení, jarmark a hry.

NAHORU ▲

NOC KOSTELŮ

Termín konání: 7. června 2024
Noc kostelů letos připadá na pátek 7. června a jejím cílem je otevřít kostel netradičním způsobem i pro ty, kdo by do něj jinak nepřišli. Většinou tak v programu nechybí koncerty, komentované prohlídky, možnost nahlédnout do sakristií, vystoupat na věže či sestoupit do starobylých krypt. V loňském roce lákalo jen v Olomouci k prohlídkám rekordních dvaatřicet objektů a uvidíme, kolik se jich do akce zapojí letos.

NAHORU ▲

VYZNÁNÍ RŮŽÍM

Termín konání: 8. a 9. června 2024
Jedinečný areál olomouckého rozária na třídě 17. listopadu opět ožije díky festivalu Vyznání růžím. Během akce ho budou zdobit tisíce keřů růží v plném květu, návštěvníci se tak mohou těšit na neopakovatelnou atmosféru a samozřejmě i bohatý program.

NAHORU ▲

MATTONI 1/2MARATON OLOMOUC

Termín konání: 15. června 2024

Půlmaraton přináší nejen sportovní výzvu, ale i neopakovatelný zážitek pro všechny milovníky běhu. "Sjednoťte svou vášeň s tisíci dalšími běžci a proběhněte se malebnými uličkami Olomouce, kde se snoubí běh a historie. Přidejte se k nám a společně vytvořme nezapomenutelný sportovní okamžik," lákají pořadatelé na už čtrnáctý ročník.

NAHORU ▲