Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 15.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Náměstí Republiky bez aut? Průzkum ukázal, že lidé jsou této variantě nakloněni

Zprávy z regionu

15.11.2019

Autor: red

Letošní ročník Evropského týdne mobility proměnil náměstí Republiky. Pět pracovních dní bylo bez aut. Cílem bylo nasimulovat jiné využití plochy náměstí a rozpoutat diskuzi o rozsahu jeho budoucí revitalizace. A co na to veřejnost? To radnice zjišťovala v průzkumu.

Ilustrační foto

Foto: Jan Procházka

Na otázku "Jakou variantu využití náměstí Republiky preferujete?" v odpovědích dominovala s 67,1 % varianta využití jako veřejného prostoru bez automobilů. Celkem 27 % respondentů by preferovalo veřejné parkoviště, zbylých 5,9 % nemá názor.

"Průzkum probíhal od poloviny září do konce října metodou klasického vyplnění dotazníku či vyplněním elektronického formuláře. Celkem byly sesbírány odpovědi od 629 respondentů, kdy pro účely vhodné reprezentativnosti sesbíraných vzorků byly rozděleny do odpovídajících podílů dle věku a pohlaví a dále dle bydliště respondentů," uvedl Martin Luňáček z útvaru hlavního architekta magistrátu. Z průzkumu vyplývá, že odpovědi respondentů, kteří bydlí přímo v městském centru a problematika se jich dotýká nejvíce, se od celkového rozložení neliší. Výsledky rovněž potvrzují většinový souhlas s variantou náměstí Republiky bez aut. 

Problematika parkování na náměstí Republiky nebyla jediným sledovaným ukazatelem. Průzkum se zaměřil i na další okruhy související s dopravou ve městě, které definuje Plán udržitelné městské mobility Olomouc. Mezi sledovanými ukazateli byly například pocit bezpečí ve veřejné dopravě, na kole či při chůzi, spokojenost s kvalitou veřejných prostranství ve městě, spokojenost s dostupností základních služeb jakou jsou úřady, obchody, lékař a řada dalších ukazatelů.

Celý průzkum, který město uskutečnilo ve spolupráci s Katedrou geoinformatiky Univerzity Palackého, si můžete přečíst na stránkách spokojena.olomouc.eu, ke stažení je zde.