Reklama

Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund, venku je 21.2 °C

Na jarní Floře budou k vidění i vzácné a stovky let staré bonsaje

Zprávy z regionu

19.4.2024

Autor: red

Tři japonské zahrady plné vzácných a výjimečných bonsají. I na takovou podívanou se mohou těšit návštěvníci jarní výstavy Flora Olomouc 2024. Její součástí bude od 25. do 28 dubna vedle hlavní expozice či velkých zahradnických trhů také unikátní výstava pojmenovaná Bonsaje – umění z jiného světa. Letos ji obohatí tradiční čajovna s ukázkami čínských a japonských čajových rituálů.

Foto: Bonsaimuseum Isabelia

Autorem výstavy bonsají, jež vyplní pavilon E, je ve spolupráci s Výstavištěm Flora Olomouc uznávaný sběratel bonsají Josef Valuch. "Expozice Bonsaje – umění z jiného světa bude obsahovat tři japonské zahrady různých velikostí, sestavené z kamenů, doplněné jezírkem a osazené bonsajemi. Výstavní plochu pak doplníme převážně listnatými bonsajemi, z nichž mnohé byly oceněny na evropských výstavách," přiblížil Josef Valuch.

Sám má unikátní sbírku bonsají ve Starém Městě nedaleko Uherského Hradiště v Bonsaimuseu Isabelia. "Bonsaje, jež se podařilo panu Valuchovi shromáždit, patří mezi ty nejlepší, které jsou v Evropě k vidění. Jsem velice ráda, že jeho spolupráce s Výstavištěm Flora Olomouc pokračuje. Na jarní výstavě Flora Olomouc 2024 budou díky tomu k vidění skutečně výjimečné exponáty," uvedla Eva Fuglíčková, ředitelka Výstaviště Flora Olomouc.

Jedním z nejzajímavějších exponátů výstavy bonsají v pavilonu E na Flora Olomouc 2024 bude například i tis starý více než 500 let. "V rámci výstavy chystáme také doprovodný program s bonsajovým poradenstvím, zájemci nám mohou k posouzení přinést vlastní bonsaje. Návštěvníkům pomůžeme při případném nákupu bonsají přímo na výstavě, doporučíme i vše potřebné k péči o zakoupené rostliny. Na sobotu 27. dubna v 10 hodin dopoledne navíc plánujeme komentovanou prohlídku naší výstavy Bonsaje – umění z jiného světa," doplnil Josef Valuch.

Součástí výstavy v pavilonu E bude letos také čajovna. "Kromě nabídky různých druhů čajů a nápojů se zde návštěvníci mohou těšit na ukázky tradičních čínských a japonských čajových rituálů," doplnil Michal Poláček, tiskový mluvčí Výstaviště Flora Olomouc.

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip