Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 9.7 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Na Street Festu u Šantovky vzniká mimořádné dílo. Přijďte se podívat, jak pracuje Mr. Dheo

Zprávy z regionu

23.9.2021

Autor: red

Zatímco v pondělí večer vrcholila koncertem rappera Robina Zoota ve Funparku studentská Welcome Party, kousek opodál obcházel nenápadný člověk v mikině s kapucí přes hlavu velkou bílou stěnu. Portugalský umělec Mr. Dheo z Porta patří v oblasti street artu k naprosté světové špičce. Promýšlel právě koncepci díla, které vytvoří jako muralovou malbu na ploše o velikosti 70 m2 vytvořené ze čtyř lodních kontejnerů. Poté, co bujaří účastníci party odešli spát, celou noc na malbě pracoval.

Foto: archiv Galerie Šantovka

"Když jsme v úterý ráno přišli do FunParku, zůstali jsme hledět. Nejenže s prací výrazně pokročil, je ale také evidentní, že na ploše u Šantovky vzniká něco výjimečného," říká jeden z organizátorů festivalu.

Práce na díle, vznikajícím pod patronátem organizátorů olomouckého Street Art Festivalu, bude pokračovat až do jeho sobotního slavnostního představení. Už teď však malba získává obrysy. Kolem umělce se zároveň stále zvětšuje obecenstvo pozorující jeho tahy sprejem. Jak vzniká špičkový světový street art se do FunParku můžete přijít podívat i vy, a to buď přímo na místě, nebo můžete vznik unikátního díla průběžně sledovat na live kameře online. "Prozatím můžeme pouze prozradit, že námět díla je silně ekologický a tématem malby je udržitelnost. Jak přesně tento námět umělec uchopil a co se stane s dílem po dokončení, to prozradíme při slavnostním představení malby již tuto sobotu," prozradil mluvčí Galerie Šantovka Petr Hlávka.

Program Street Festu se již překlopil do své druhé poloviny. Po pondělní welcome party k oslavě návratu studentů do města, čekal na návštěvníky ve středu historický duel SK Sigma Olomouc a HC Olomouc ve street sportu. V pouličním fotbale i hokeji se na plácku ve FunParku utkaly týmy legend Sigmy a Mory o pomyslný titul sportovního vládce města. Sportovní a umělecký program Street Festu bude pokračovat i ve čtvrtek a v pátek, kromě dalších sportovních klání se můžete těšit na umělecké workshopy, promítání filmu či vystoupení Dj´s. V sobotu celý festival vyvrcholí velkolepou přehlídkou domácí i mezinárodní pouliční gastronomie Street Food Fest a odhalením dokončeného díla Mr. Dheo.